Danas: Er Srbija "tiho" odustala od novih aviona

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Danas: Er Srbija “tiho” odustala od novih aviona

  Od nabavke novih aviona za Er Srbiju, koju je nacionalna aviokompanija najavljivala pre pet godina, po svemu sudeći se odustalo, piše Danas.

  Er Srbija je 2013. godine, tek što je prešla u suvlasništvo Etihada, najavila kupovinu 10 novih, najmodernijih Erbasova A320NEO, a za njih je trebalo dati do milijardu dolara.

  Avioni će početi da stižu 2018. i do 2020. zameniće sve stare avione koje je iznajmljivala. Pet godina kasnije taj san je srušen. Kako saznaje Danas, Er Srbija je u tišini odustala od svog velikog projekta i izbrisala sve planove za modernizaciju flote.

  Ovakav epilog bio je, nažalost, očekivan. Kada su avioni naručeni, Etihadom je suvereno vladao generalni direktor DŽejms Hogan, čija je velika vizija budućnosti ove bliskoistočne kompanije počivala na ideji udruživanja sa posrnulim prevoznicima u Evropi i šire – Jat ervejz, AlItalija, Er Berlin, Darvin ervejz…

  Kao što je dobro poznato, ta strategija je propala do temelja, povukavši sa sobom i Etihadovu reputaciju i Hoganovu fotelju. O novcu da ne govorimo.

  Er Srbija je sada zaostali rep strategije prognanog direktora koju bi nova uprava najradije zaboravila. U takvoj konstelaciji nerazumno bi bilo verovati da će Etihad sipati stotine miliona evra u srpsku firmu koja mu više nije potrebna.

  Tako je završena i priča o novim avionima, koji su originalno nabavljeni kao deo velike porudžbine od 117 letelica namenjenih kompanijama iz celog Etihadovog sistema.

  Da su avioni stigli, Er Srbija bi bila ubedljivo najmoderniji avio-pevoznik u regionu. Umesto toga, firma danas više liči na lou-kost prevoznika nego na nacionalnu avio-kompaniju. Iz pres-službe Er Srbije od januara nisu odgovorili na pitanja Danasa o nabavci erbasa A320NEO.

  Izvor: Danas

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE