Danas isplata 10% većih plata: Infektolozima 105.000 RSD, sestrama 55.000 - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Danas isplata 10% većih plata: Infektolozima 105.000 RSD, sestrama 55.000

  Zdravstvenim radnicima danas će biti isplaćena aprilska zarada uvećana za 10 odsto. Reč je trajnom uvećanju zarade.

  “U Infektivnoj klinici medicinska sestra sada će imati platu 54.166 dinara, što je uvećanje od 76 odsto u odnosu na mart 2011. godine, kada je zarada je bila 30.700 dinara. Lekar infektolog će imati 105.896 dinara platu, a imao je samo 64.000 dinara te 2011. godine, što je povećanje od 65 odsto”, navodi se u saopštenju ministarstva finansija.

  Doktor opšte prakse sada će zarađivati nešto više od 84.500 dinara, što je 7.687 dinara više, dok će medicinska sestra u domu zdravlja imati 50.250 dinara, ili 4.568 dinara više.

  Reč je o osnovnim zaradama bez dodataka, noćnog rada i rada vikendom.

  Lekar specijalista na odeljenjima opštih bolnica dobiće nepunih 9.000 više i od aprilske zarade imaće platu od 98.700 dinara.

  Lekari specijalisti, infektolozi ili epidemiolozi mogu da računaju na povišicu od najmanje oko 9.000 dinara. Njihova osnovna plata bez dodataka iznosila je do sada 96.262 dinara.

  Infektolozi, inače, rade direktno sa pacijentima i leče ih i njihova mesečna plata sa dodacima može da dostigne i 115.000 dinara, što bi značilo i povišicu od 15.000 dinara, dok epidemiolozi rade na terenu i na otkrivanju novih slučajeva.

  Oko 5.500 dinara više dobiće više medicinske sestre tehničari koje rade na odeljenjima intenzivne nege. Njihova osnovna zarada do sada je bila 55.592 dinara, što znači da bi im nova uvećana plata iznosila nešto više od 61.500 dinara.

  Medicinske sestre na infektivnim odeljenjima inače imaju slične zarade kao i sestre na odeljenjima psihijatrije, onkologije i medicinske sestre na intenzivnoj nezi. Njihove plate nešto su veće zbog poslovnog rizika i uslova rada.

  Viši sanitarni tehničari koji rade na dezinfekciji prostora, predmeta i medicinskog otpada mogu da računaju na povišicu od oko 5.200 dinara, imajući u vidu da je njihova osnovna zarada bez dodataka 52.181 dinar.

  Izvor: BIZLife/Blic

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • unesite_vase_ime_vi

   ovo povećanje zarada je doneto kao uredba u vreme vanrednog stanja i, ako se nešto nije izmenilo u međuvremenu, ovo uvećanje će prestati da važi vrlo brzo, ili kada to bude odgovaralo ovima sa vlasti...

  • M

   Ispravka, na platnom izveštaju stoji da je uvećanje plate 10% za rad u vanrednom stanju, osnovica za obračun je ostala ista. Tako da obratite pažnju kada pišete naslove, npr ovako: lekari dobili "bonus" pd 10% za rad u toku vanrednog stanja.

  • dhbm

   U KC Niš prošla je plata. Osnovica je ostala ista. Isplata navodnog povećanja je išla kao stimulacija, a kako oboleli od Corone nisu mogli da rade (nisu je zaradili šetnjom nego na poslu jer na početku nije bilo nikakve zaštite, na čemu resorni ministar insistira da se ne govori da je bilo tako), dobar deo zaposlenih nije moglao da dobije stimulaciju znači bez povećanja.. Naprotiv.. Pojedinim kolegama i sestrama plaćeno je svega 65%, osnovne plate kao da su bili na običnom bolovanju, primili 35% manju platu. Kažnjeni zbog požrtvovanog rada na prvoj liniji (hirurške sestre i instrumentari i lekari su radili u jedinicama Intenzivnog lečenja i COVID odelenjima KC-a, u hali Čair. .Toliko o tvrdnji da je plata povećana svim zdravstvenim radnicima. Ova forma isplate navodnog povećanja liči na jednokratnu pomoć. Da li je do fonda i tumačenja pravnika ili Republike (isto u Vranju, Leskovcu) procenite sami.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE