Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Danas je 78. rođendan Politikinog zabavnika: Kako je sve počelo

Pre 78 godina snimljeni su slavni filmovi Prohujalo s vihorom, Poštanska kočija i Čarobnjak iz Oza. Rođen je strip junak Betmen a preduzeće Nestle predstavilo je novi proizvod – nes kafu. Iste te 1939, nastao je i Politikin Zabavnik.

Politikin zabavnik je jedan od tri lista koji izlaze još od pre Drugog svetskog rata. Prvi broj je izašao 28. februara 1939. prema nekim istraživanjima koja su rađena krajem devedesetih utvrđeno je da su bezmalo svi čitaoci dnevnih novina u Srbiji u jednom trenutku bili njegovi čitaoci.

Ljubav između čitalaca i Zabavnika je uzajamna.Čitaoci su kumovali i samom imenu pred izlazak prvog broja, kada je Politika pred početak novogodišnjih praznika objavila konkurs u kojem je od publike tražila ime ”novog lista s romanima, pričama i stripovima”, a zauzvrat ponudila ozbiljnu novčanu nagradu. Prispelo je preko 35.000 predloga i, začudo, u čak 18 odsto koverti pisalo je jedno isto – Politikin Zabavnik. Pobedila je Antonija Savić, sada Kočiš, tada devetogodišnja učenica iz Novog Sada.

Tako je sve počelo. Od lista koji je imao 12 stranica, koji je izlazio u Politikinom formatu utorkom i petkom, pa do magazina od 68 strana, koji već tradicionalno izlazi samo petkom, prošlo je mnogo vremena. Čini se, međutim, da je najveći pečat ostavio jedan izuzetan čovek – Vladimir Bulatović Vib, glavni i odgovorni urednik od 1984. do 1987.

Ciljeve Zabavnika neprevaziđeno je formulisao upravo Vladimir Bulatović Vib, i to u akrostihu:

Zbrisati dosadu gumicom radoznalosti
Atlas stavljaj pod glavu da bi se svako jutro budio na drugom kontinentu
Buni se protiv svakog popovanja
Amerel otvaraj, čitaoče prinče, čim dune jak vetar, možda će te odneti na tvoju planetu.
Voli to dete koje svaki čovek nosi u sebi
Nikad ne piši iskvarenim jezikom okorelih administrativaca i malograđana
Idi u svet mašte, slobodno, ne čekajući ničiju dozvolu
Koračaj lakim korakom u pravcu svetlosti koja jača ljudski duh.

Izvor: Politika - arhiva

Foto: Politikin zabavnik

What's your reaction?

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE