Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Danas je SAVINDAN- zašto nije neradan? “A može u Severnoj Makedoniji…?”

Pokret obnove Кraljevine Srbije (POКS) uputiće zvaničnu inicijativu da se Dan Svetog Save, 27. januar, u Srbiji ubuduće praznuje neradno, saopštio je POKS.

U saopštenju se navodi da “ako može Severna Makedonija da proglasi Savindan neradnim za pripadnike srpske zajednice, onda to treba da uradi i Srbija”.

“Ovaj praznik sećanja na jednog od najznačajnijih Srba u našoj istoriji, srpskog prosvetitelja i državnika, prvog poglavara Srpske pravoslavne crkve, bio je slavljen vekovima, a onda nepravedno i neopravdano zabranjivan više od pola veka, posle Drugog svetskog rata. Dolaskom komunista na vlast 1945. godine Sveti Sava ne samo da se nije službeno slavio, nego je bio i zabranjivan, ali ovaj praznik se održao zahvaljujući neugasivoj svetlosti Svetosavlja u našim školama”, kazao je potpredsednik POКS Vojislav Mihailović, navodi se u saopštenju.

POКS je pozvao sve građane da i ove godine Svetog Savu obeleže “odlaskom u crkve i na školske priredbe i tako nastave tradiciju posvećenu jednoj od najvećih ličnosti koje je Srbija ikada imala”.

Izvor: BIZLife

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE