Danas: NAFTNE ZALIHE dovoljne za 10 dana, takse "krpe" budžet

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Danas: NAFTNE ZALIHE dovoljne za 10 dana, takse “krpe” budžet

  Srbija raspolaže obaveznim rezervama nafte za svega 10 dana, a za stvaranje zaliha je izdvojena svega jedna četvrtina ukupno inkasiranog novca od takse koja se naplaćuje kako bi se one formirale, saznaje Danas u dobro obaveštenim izvorima koji su želeli da ostanu anonimni.

  Zbog toga što je za predviđene svrhe izdvojeno manje novca nego što je planirano, znatno se umanjuju šanse da Srbija formira obavezne rezerve nafte u trajanju od 90 dana do 2023. godine, kako se obavezala u okviru procesa pridruživanja Evropskoj uniji.

  Prema podacima do kojih je došao Danas, od četvrtog kvartala 2014. do 2019. godine na osnovu naknade za formiranje obaveznih rezervi nafte inkorporirane u maloprodajnu cenu goriva, država je inkasirala 282,7 miliona evra, ali je od te sume Ministarstvo finansija dosad dodelilo svega 70,6 miliona evra nadležnim službama Ministarstva rudarstva i energetike za kupovinu nafte za formiranje obaveznih rezervi.

  Umesto da se sav inkasirani novac, kako je to inače i predviđeno koristi za te svrhe, veći deo ipak odlazi na “krpljenje” budžeta.

  Da su nadležni odvojili taj novac za svrhu za koju je i predviđen, Srbija bi u ovom trenutku imala obavezne rezerve nafte na nivou od 45 dana, ali su one nažalost znatno manje i da sada dođe do nestašice goriva, u skladištima ga ne bi bilo za više od 10 dana.

  Dakle, izjava ministra energetike Aleksandra Antića o tome da naša zemlja raspolaže obaveznim rezervama nafte za dvadesetak dana je tačna, ali samo na papiru. Ministar Antić je, naime, govorio o tome da pored skladištenih rezervi nafte, Srbija u slučaju krize može računati i na dodatne isporuke “crnog zlata” od strane trgovaca sa kojima je potpisala ugovore za tu svrhu.

  Dakle, reč je o nafti koja je obećana, a ne već dobavljena i skladištena u za u to predviđene objekte. Gledano iz tog ugla, Srbija nema obavezne rezerve nafte za 20 već za svega deset dana – objašnjava sagovornik beogradskog lista.

  Od oktobra 2014. godine u Srbiji se naplaćuje taksa od 2,6 dinara po litri goriva za obezbeđivanje novčanih sredstava za nabavku obaveznih rezervi nafte.

  Ministarstvo finansija ima diskreciono pravo da donese odluku koja suma će od novca dobijenog tom taksom otići nadležnim službama u Ministarstvu rudarstva i energetike za kupovinu zaliha nafte i derivata.

  Izvor: Danas

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE