Danica Popović o srpskoj ekonomiji: Ako je i do marketinga, mnogo je

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Danica Popović o srpskoj ekonomiji: Ako je i do marketinga, mnogo je

  Rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Srbiji od pet odsto u prvom kvartalu 2020. godine ne znači mnogo jer se u statistici privrednog rasta stope mere u intervalima od jedne, pet i deset godina, pa to za sada služi samo za marketing, rekla je profesorka Ekonomskog fakulteta u Beogradu Danica Popović.

  Popović je u intervjuu agenciji Beta naglasila da taj podatak liči na prolazno vreme na 50 metara u maratonskoj trci i da se„time niko ozbiljan ne hvali”.

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je po objavljivanju tog podatka da je „apsolutno siguran da će Srbija zbog takvog rasta BDP u prva tri meseca ove godine biti prva u Evropi i medju najboljima u svetu”.

  „Vučić je ovih dana dana predvideo da rast u drugom kvartalu bude nula odsto, a da u naredna dva, do kraja godine bude negativan. Čemu onda hvalospev rastu od pet odsto u prvom kvartalu”, rekla je Popović. Dodala je da je „reč o bezobzirnom marketingu vladajuće stranke.

  Srbija će, prema njenim rečima, verovatno imati najmanji pad BDP jer nema more ni razvijenu saobraćajnu delatnost te stoga neće ni pad BDP bit toliko snažan kao u zemljama koje imaju razvijenu turističku i saobraćajnu privredu.

  „To je logika tipa – nismo ni imali aerodrome, pa nije pao broj poletanja. Ako je i do marketinga, mnogo je”, rekla je Popović.

  Svima po 100 EUR – trogodišnja ušteda od penzija 

  Na pitanje da li je ministar finansija mogao da dopusti ili možda sam izmisli “pare iz helikoptera”, Popović je rekla da je ne zabrinjava ponašanje ministra finansija, “jer tamo, kao i na svim ostalim funkcijama, glavne odluke donosi predsednik države”.

  “Predsednik je kako se vidi, prilično ishitreno, podelio svim punoletnimm građanima po 100 evra”, rekla je Popović.

  Istakla je da je otprilike toliko Srbija uštedela kumulativnim trogodišnjim smanjenjem penzija i “umesto da penzionerima sada teatralno vrati novac i jednom se u javnosti pokaže kao ozbiljan državnik, Vučić taj isti iznos deli kao madjioničar u predizborne svrhe”.

  “A izbore bi dobio i bez toga. Kako i ne bi, kada je i medjunarodna zajednica zvanično saopštila da Srbija više ne liči na demokratiju”, rekla je Popović.

  Na pitanje kako ocenjuje listu prioriteta investicija iz plana “Srbija 2025” i onih koje su do sada realizovane Popović je rekla da “vozovi idu sve sporije, da nijedan put nije završen, a na sve to, više nemamo ni glavnu železničku stanicu u Beogradu”.

  Srbiju svake godine napusti 50.000 građana, koji više ne žele da čekaju da Vučić ode ili da se ukine partokratija ili i jedno i drugo, pa da se konačno otvori mogućnost da taj privredni rast zaista dostigne neki veći nivo”, rekla je Popović.

  Na pitanje da li Srbiji postoji neka institucija osim Vučića, Popović je rekla da “ovde ni institucija geometra više nije sigurna”.

  Šta nas čeka?

  Na pitanje kako procenjuje lokalnu i globalnu ekonomsku krizu zbog pandemije virusom kovid-19 Popović je rekla da je pandemija u SAD odnela više žrtava nego vijetnamski i korejski rat zajedno, a privredna ativnost beleži najveći pad od vremena Velike ekonomske krize iz 1929. godine.

  “Putanja oporavka će po svoj prilici biti uzlazna i strma, tako da u celini i američka i svetska privreda imaju šanse da se uspešno oporave u skorije vreme”, rekla je Popović.

  Procena je, kako je rekla, da su razvijene zemlje do sada isplatile desetostruko veći iznos ekonomske pomoći nego u velikoj krizi iz 2008. godine, a ta mera je sprovedena u pravi čas, tako da ni rezultati neće izostati.

  “U Srbiji, sa ovakvim institucijama i dok predsednik broji kilometre auto-puta, razvozi respiratore i računa u decimalu koliki će nam biti tromesečni rast, skoro je sigurno da od našeg visokog godišnjeg privrednog rasta neće biti ništa”, rekla je Popović.

  Dodala je da će se “Srbija možda i oporaviti od ove katastrofe, ali nakon toga, nema osnova za brzi privredni rast”.

  Istakla je da pre svega nedostaje to da ljudi sami preuzmu odgovrnost i sami prisvoje svaki svoj poslovni uspeh, “čega nema ni na vidiku”.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/Milan Obradović

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE