Danska u ekonomskoj krizi?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Danska u ekonomskoj krizi?

  Danska ekonomija beleži najgori period u poslednji pedeset godina. Privredni rast podbacio je u poslednjem kvartalu i više nego što su se plašili analitičari, a novi podaci ukazuju na to da je zemlja pretrpela najgori pad od 2011. godine: BDP u trećem kvartalu pao je za 0,6 odsto u odnosu na prethodni kvartal, što je niže za 0,3 procenata u odnosu na preliminarni izveštaj od pre dve nedelje, saopštio je tamošnji zavod za statistiku, prenosi B92.

  Ovo se događa trenutku kada danska Centralna banka upozorava da cene nekretnina rastu enormno, posle više od decenije negativnog rasta, a ekonomisti su zbunjeni zbog generalnim tvrdnjama da njihova ekonomija raste. Takođe, banka upozorava da bi kreditori trebalo da ojačaju svoj kapital, jer se rizici javljaju i u finansijskom sektoru. Pad BDP je posledica pada zaliha, što se odražava na napore kompanije da održe korak sa potražnjom, kaže glavni ekonomista danske banke Las Olsen.

  “Očekujemo snažan porast u četvrtom kvartalu, ali će verovatno biti teško ostvariti rast od dva posto za ovu godinu, ako uzmemo u obzir trenutno stanje”.

  Izvoz je pao za jedan odsto u poslednjem kvartalu, dok je privatna potrošnja opala za 0,6 odsto, što je dovelo do pada kupovine vozila. Investicije su pale za 2,1 odsto.

  “Brojke idu…u pogrešnom pravcu, tako da kažem, ali još uvek nema mesta zabrinutosti'”, rekao je ekonomista Soren V. Kristensen. “Više me brine to što je izvoz pao treži kvartal zaredom. To je prilično važno pošto nam se rast temelji na tim osnovama.”, zaključio je Olsen.

  Izvor: B92

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE