Decenije podrške EPS-a razvoju zajednice - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Decenije podrške EPS-a razvoju zajednice

  Podrška razvoju zajednice i unapređenje kvaliteta života građana, pogotovo najugroženijih grupa, jedan je od stubova poslovanja svake uspešne kompanije. Javno preduzeće „Elektroprivreda Srbije”, kao energetski i privredni oslonac zemlje, ima dodatnu odgovornost, koja se ogleda u decenijama poslovanja usmerenog i ka podršci nauci i obrazovanju, zdravstvu, kulturi, sportu, humanitarnim aktivnostima i očuvanju duhovnih vrednosti.

  Posebno se izdvajaju donacije projektima usmerenim na podršku najmlađima, koje prepoznajemo kao direktno ulaganje u budućnost i, u širem kontekstu, kao podršku porodici, osnovi svakog zdravog društva. Motiv za podršku deci i mladima uvek je isti – oni su budućnost naše zemlje, a EPS razmišlja dugoročno, tako planira i svoje poslovne aktivnosti, ali i strategiju društveno odgovornog poslovanja.

  Kroz partnerstvo sa Unicefom, svetskom organizacijom koja promoviše i štiti dečja prava u 190 zemalja, uključujući i Srbiju, EPS je podržao više projekata, od „Škole bez nasilja” do trenutno aktuelnog projekta „Razvoj u ranom detinjstvu”. U okviru nacionalne kampanje „Svaki trenutak je važan”, EPS i Unicef su majkama u porodilištima širom Srbije podelili 35.000 kompleta brošura o svim fazama ranog razvoja deteta. Opremljena su i savetovališta za rani razvoj u tri doma zdravlja, u Beogradu, Nišu i Kragujevcu.

  EPS prepoznaje i nacionalni značaj praćenja pravilnog razvoja dece od prvog dana i zato se priključio akciji doniranja sredstava za nabavku digitalnih vaga za bebe i dužinomera, kako bi sve zdravstvene ustanove u Srbiji bile opremlјene identičnim uređajima po svetskim standardima.

  EPS je podržao i rad Savetovališta protiv nasilјa u porodici, čiji je cilj pružanje pomoći ženama i deci žrtvama nasilјa, kako bi u sigurnim kućama dobili garantovanu bezbednost, oporavak, podršku i stručnu pomoć, uz kvalitetne uslove boravka, karakteristične za porodično okruženje.

  Kada se biraju projekti, ne razmišlja se samo o kratkoročnim efektima, jer je jasno da je za neke projekte potrebno vreme da pokažu svoj pun kapacitet i pozitivne rezultate. To su svi projekti vezani za podsticanje razvoja u najranijem uzrastu i podsticanje formalnog i neformalnog obrazovanja, pa i unapređenje zdravstvenog sistema i, generalno, promena svesti u društvu o specifičnim potrebama bolesne dece i njihovih roditelja, kojima je potrebna posebna psihološka i emotivna podrška u tom procesu, pored materijalne pomoći. Kao i za sve ostale projekte iz domena društveno odgovornog poslovanja, i ovde planiramo nastavak saradnje na projektima koji su pokazali kvalitet, ali i da proširimo saradnju na neke nove projekte. I kod projekata usmerenih ka deci i mladima vodimo računa da budu zastupljene sve oblasti važne za njihov kvalitet života – zdravstvena nega, obrazovanje, sport, tj. zalažemo se za zaokruženu, sveobuhvatnu podršku, jer ona daje najbolji rezultat.

  Donacija Fondaciji „SOS Dečija sela – Srbija” podrška je projektu „SOS Dečije selo Kralјevo”, Centru za porodični smeštaj dece bez roditelјskog staranja sa mrežom hranitelјskih porodica koje pružaju porodični smeštaj deci iz cele Srbije o kojoj roditelјi, iz različitih razloga, ne mogu da se staraju. Podršku kompanije ima i Nacionalno udruženje roditelјa dece obolele od raka – NURDOR. Pomognuti su i manifestacija „Igre bez granica za decu sa posebnim potrebama”, Udruženje „In centar” u projektu razvoja socijalnog preduzetništva, kao i projekat „Mali veliki ljudi”, kao deo napora u inkluziji dece sa poteškoćama u razvoju. Izdvajanjem sredstava za Dečji romski humanitarni centar „Vlaški Romi” podržan je projekat za podsticanje obrazovanja romske dece, kao deo podrške marginalizovanim grupama dece.

  Uz pomoć EPS-a, 48 osnovnih i srednjih škola nabavilo je novu opremu i rekonstruisalo objekte tokom 2018. godine, a podršku su dobile i dve predškolske ustanove. Savremeni uslovi za obrazovanje obezbeđeni su širom Srbije, čime je omogućeno da deca, kao najvredniji deo srpskog društva, imaju modernu nastavu i ukorak prate vršnjake iz najrazvijenijih zemalja.

  Podržavajući poštovanje dečjeg prava na kvalitetno obrazovanje, EPS je ostvario saradnju sa brojim partnerima. Među njima su Centar za promociju nauke i umetnosti „Fenomen”, kao organizator Festivala nauke, i Udruženje „Tačka preseka” – Centar za nauku i inovacije „Viminacijum”, kao podrška neformalnom obrazovanju. U saradnji sa Udruženjem „Ambasadori održivog razvoja i zaštite životne sredine” podržano je obrazovanje dece i mladih o temama energetske efikasnosti, saradnjom sa „Pokretom gorana Srbije” prošireno je obrazovanje dece u oblasti ekologije, a kroz Regionalni centar za talente „Mihajlo Pupin” podržana su talentovana deca.

  „Težimo sveobuhvatnoj podršci u dečjem uzrastu, pa imamo i partnerstva u oblasti promocije sporta i bavljenja sportom u najranijem uzrastu. Tu, pre svega, izdvajamo Udruženje za sport i rekreaciju ’Sportske igre mladih’. Uvek smo spremni da budemo partner onima sa kojima delimo zajedničke vrednosti u pogledu aktivnosti koje donose dobrobit društvu, kao što koristimo pozitivan uticaj veličine i značaja naše kompanije za podizanje svesti u društvu o svim aktuelnim temama”, rekli su u EPS-u.

  Izvor: BIZLife magazin

  Foto: EPS

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE