Deci se PREPORUČUJU maske od 12. godine

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Deci se PREPORUČUJU maske od 12. godine

  Počevši od 12. godine, deca bi trebalo da nose maske svaki put kad i odrasli, na primer u gužvama, kao način borbe protiv COVID-19, rekle su zdravstvene službe Ujedinjenih nacija i agencije za prava dece u uputstvima koja su pripremile vlastima.

  Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i UN dečji fond (UNICEF) uopšteno nisu preporučivale da deca između šest i 11 godina nose maske, ali to bi se trebalo uzeti u obzir u područjima sa intenzivnom stopom prenosa virusa i u posebnim prilikama poput škola.

  Međutim, postoje situacije kad maske mogu “značajno da smetaju procesu učenja i imaju negativan uticaj na važne školske aktivnosti”, rekli su međunarodni stručnjaci koji su skicirali uputstva.

  Manju decu se ne bi trebalo terati da nose maske, pogotovo zato što ne mogu sama da ih stavljaju i skidaju na pravi način, prema uputstvima koja su objavljena.

  Stručna grupa rekla je da bi deca do pet godina trebalo da budu pod stalnim nadzorom ako bi nosila maske. Transparentni vizir nudi manju zaštitu od tkanine koja pokriva usta i nos, prema uputstvima.

  Prema informacijama prikupljenim širom sveta, samo oko jedan do sedam odsto svih slučajeva COVID-19 su deca i mladi ispod 18 godina.

  Suprotstavljena su istraživanja po pitanju toga da li zaražena deca nose manje, više ili jednaku količinu virusa u poređenju sa odraslim osobama.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: Agencije

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE