Delta i dalje ZAINTERESOVANA za Sava centar

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Delta i dalje ZAINTERESOVANA za Sava centar

  Kompanija Delta holding će i četvrti put pokušati da preuzme Sava centar, čiju prodaju su nedavno najavili gradski čelnici, piše Danas.

  Ništa se nije promenilo, Delta holding je zainteresovan za Sava centar, pratimo i u ovom trenutku očekujemo detalje tendera koji Grad treba da objavi kako bismo formirali svoju ponudu, rečeno je za Danas u Delti, nakon najave zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića da se Grad odlučio za prodaju tog kongresnog kompleksa.

  Iako tender još nije raspisan, sudeći po izjavi Vesića, početna cena biće 27,5 miliona evra uz obavezu kupca da u renoviranje uloži još 50 miliona evra u narednih pet godina, za šta će morati da priloži bankarsku garanciju.

  Takođe, novi vlasnik neće imati pravo da menja namenu objekta koji je u procesu utvrđivanja statusa zaštite, a Grad traži i povlašćene cene za manifestacije u kojima je organizator. Ostali detalji za sada još nisu poznati, ali se veruje da će uskoro biti objavljeni.

  Posle dva neuspešna poziva za javno-privatno partnerstvo i jednog za koncesiju Sava centra, prodaja je najavljivana još u novembru prošle godine, ali izgleda da je tek epidemija COVID-19 prelomila da čelnici Grada u tu proceduru uđu kako bi se popunila gradska kasa.

  Sava centar je godinama ozbiljan gubitaš među gradskim javnim preduzećima. Koliko je tačno u minusu nije lako sračunati, a samo po osnovu neplaćenog poreza na imovinu, kojeg je kao javno preduzeće oslobođen, gradska kasa gubi milion evra godišnje.

  Čelnici Beograda godinama pokušavaju da nađu rešenje, ali prilično bezuspešno. Do sada su dva poziva za javno-privatno partnerstvo i jedan za koncesiju Sava centra prošli bez uspeha.

  Očito je niska cena, ali verovatno se ne može za više ni prodati jer je to nedomaćinski korišćeno, kaže konsultant za investicije Milan Kovačević. Dodaje da je preuranjeno sada procenjivati da li će Grad ovoga puta biti spreman da razmotri ponudu Delte, kojoj se Sava centar uklapa u poslovanje.

  “Obično se kod nas radi netransparentno, tako će verovatno biti i ovde, ali ne treba unapred govoriti dok se ne vidi kako teče taj proces, da li će biti dovoljno jasan ili će se nekome praviti usluga”, kaže on.

  Podsetimo, Delta je bila učesnik kod sva tri ranija poziva, a ozbiljno je zainteresovana jer se Sava centar, najveći kongresni prostor u zemlji i okruženju, uklapa ambijentalno i prostorno u rad hotela te kompanije, Kraun plaze koja je pasarelom povezana sa Centrom i čini ambijentalnu celinu.

  Kompanija se zato uporno javlja na sve javne pozive gradskih vlasti, ali do sada nije imala uspeha u pregovorima.

  Prvi put, osim njene ponude za javno-privatno partnerstvo koje je podrazumevalo kupovinu 51 odsto udela Sava centra i saglasno tome upravljačka prava, Delta je imala konkurenciju jer se prijavio i konzorcijum preduzeća – Beogradski sajam, Beogradski Aerodrom i Energoprojekt.

  Taj tender je proglašen neuspešnim, kao i sledeći na kome je Delta bila jedini učesnik, a u trećem pokušaju odustalo se i od davanja koncesije toj kompaniji.

  https://www.bizlife.rs/biznis/nekretnine-sr/prodaje-se-sava-centar-pocetna-cena-274-miliona-eur/

   

  Izvor: Danas

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE