Deset srpskih kompanija na listi Top 500 u CIE - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Deset srpskih kompanija na listi Top 500 u CIE

  Među Top 500 kompanija u centralnoj i istočnoj Evropi za 2017. godinu nalazi se deset srpskih kompanija. Listu je objavila Međunarodna kompanija za kreditno osiguranje Coface. Osnov za rangiranje je promet, broj zaposlenih, okvir kompanija i tržišta… Rezultati pokazuju da je u 2017. godini došlo do rasta BDP ovog regiona od 4,5 odsto, što je najviši nivo u poslednjih osam godina.

   Kao najuspešnija srpska firma na 66. mestu liste nalazi se JP “Elektroprivreda Srbije”, sledeća je na 80. mestu  “Naftna industrija Srbije”, a treća najuspešnija domaća firma je “Fijat Krajsler automobili” (FCA), koji se nalaze na 211. poziciji. “Delez Srbija” se nalazi na 251, a “Merkator S” je 269. na listi.

  “Telekom Srbija” je pozicioniran kao 282, dok je smederevska čeličana, koja radi pod imenom “HBIS grupa” na 313. mestu. Među 500 najuspešnijih su još tri naše firme i to “Nelt” (315), “Srbijagas” (362) i pirotski “Tigar” (386).

  Ubedljivo najviše kompanija na listi ima Poljska, koja u top deset ima čak šest preduzeća, dok se na listi nalaze i firme iz baltičkih republika, Poljske, Mađarske, Češke, Slovačke, Slovenije, Hrvatske, Bugarske i Rumunije.

  “Ekonomija regiona CIE nastavlja da raste, kompanije su u 2017. godini podržale makroekonomsko okruženje, pri čemu je prosečna stopa rasta BDP-a porasla do najvišeg niva u poslednjih osam godina, na 4,5 odsto, nakon 3,1 odsto u 2016. i 3,7 odsto u 2015. godini”, rekao je izvršni direktor Coface CIE Deklan Dali.

  Izvor: Agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE