Devojčica iz Vranja dobila VEŠTAČKU RUKU rađenu 3D ŠTAMPAČEM

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Devojčica iz Vranja dobila VEŠTAČKU RUKU rađenu 3D ŠTAMPAČEM

  Četvorogodišnja Vranjanka koja je rođena bez podlaktice na desnoj ruci nedavno je dobila protezu, odnosno veštačku ruku koju su pomoću 3D štampača uradili naučnici iz Novog Sada, pa će ruku moći da koristi konkretnije nego što je do sada mogla sa drugim pomagalima.

  Dečija veštačka ruka izrađena je na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, u laboratoriji iDEAlab, a na projektu su radili Vladimir Todorović i Dejan Movrin, Južne vesti.

  Majka devojčice kaže da ne zna kako da zahvali mladim naučnicima, za koje tvrdi da su najbolji i najhumaniji ljudi na svetu.

  „Moja majka je gledala na televiziji emisiju o novoj protezi koju je patentirao profesor Denis Spahić sa Mašinskog fakulteta u Tuzli. Uspela sam da ga kontaktiram i on me je uputio na kolege u Novom Sadu koji su taj model usavršili“, započinje priču majka devojčice.

  Ona kaže da nije ni slutila da će već u prvom susretu pristati da urade protezu. Priseća se kako su do te mere bili pažljivi da je devojčicu pri prvom susretu dočekali devojčicu sa gomilom slatkiša.

  Devojčica se trenutno prilagođava na veštačku ruku i za sada se, kažu, stvari odvijaju dobrim tokom.

  „Jedna od bitnijih stvari kojom smo se vodili sve vreme je da sve zamene mogu bez problema izvršiti roditelji deteta, samostalno bez naše pomoći. Takođe, nakon prvog probnog sklapanja uvideli smo potencijalne probleme i kritična mesta na protezi i izvršili modifikacije kako bi se smanjila mogućnost iznenadnih otkazivanja pojedinih delova“, kaže doc. dr Dejan Movrin.

  Kako navode naučnici za FTN Novine, u planu je da nastave da razvijaju ruku, kako bi bila pouzdanije, manje težine i kako bi mogli da se primene novi pokreti šake ili neki od specifičnih hvatova kao što je držanje olovke.

  Izvor: Južne vesti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE