Direktorka Batuta: Najviše ZARAŽENIH u Beogradu, drugačiji KARAKTER epidemije - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Direktorka Batuta: Najviše ZARAŽENIH u Beogradu, drugačiji KARAKTER epidemije

  Direktora Instituta Batut Verica Jovanović kaže da je najveći broj zaraženih novim koronavirusom, prema poslednjim podacima, bio u Beogradu, ali je istakla da prestonica nije žarište, već je to najveći okrug sa najvećim brojem stanovnika.

  Verica Jovanović je rekla za RTS da među zaraženima u Beogradu nisu samo osobe koje imaju prebivalište u glavnom gradu i podsetila da su počeli s radom fakulteti, ali i da ima okupljanja. Dodala je da se svaki slučaj posebno prati.

  Direktorka Batuta je rekla da dve trećine svih novozaraženih prethodnih nedelja pokazuju lakšu kliničku sliku. Prema njenim rečima, to je jedan od posebnih parametara koji ukazuju da epidemija ima drugačiji karakter.

  Navela je da izostanak simptoma ukazuje na slabljenje manifestacije virusa što raduje, ali nas i obavezuje da ne smemo da zaboravimo da je virus i dalje prisutan i da se nalazi među nama. U skladu sa tim, rekla je Jovanovićeva, treba i da se ponašamo i da poštujemo preventivne mere.

  Ukazala je da brojka od 73 zaraženih, koliko ih je registrovano u petak, zahteva pažnju, ali ističe da je to ukupan broj zaraženih u Srbiji i da je na početku epidemije takva brojka bila alarmantna jer su se brzo razvijale teške kliničke slike i forme bolesti. Navodi da se se u većoj meri koristili respiratori.

  Verica Jovanović je rekla da su novi potvrđeni slučajevi najčešće potekli sa okupljanja porodičnog tipa ili iz pojedinih izlazaka mladih.

  Rekla je da je veća zastupljenost mlade populacije u celokupnom uzorku pozitivnih. Zato je apelovala da se poštuju mere zaštite, jer će virus sigurno biti tu još neko vreme.

  Objasnila je da se kolektivni imunitet stiče kada se zarazi više od 75 odsto populacije, ali napominje da nije preporuka da se što veći broj ljudi zarazi u kratkom periodu.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: RTS

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE