Direktorka muzeja osumnjičena za milionsku malverzaciju, ali bez pritvora

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Direktorka muzeja osumnjičena za milionsku malverzaciju, ali bez pritvora

  Direktorka Etnografskog muzeja Mirjana Menović, koja je u sredu uhаpšena zbog sumnje da je zloupotrebama oštetila tu ustanovu zа više od 14 milionа dinаrа, ipak neće ostati u pritvoru, ali ono što neće smeti jeste da – prilazi muzeju.

  Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu izrekao je direktorki zabranu prilaženja, sastajanja i komuniciranja sa svedocima i posećivanje Muzeja koji je zloupotrebama u javnim nabavkama za koje je ona osumnjičena, oštećen za više od 14 miliona dinara.

  Sud je saopštio da je sudija doneo rešenje kojim je osumnjičenoj naloženo da se javlja Povereniku Uprave za izvršenje vanzavodskih sankcija po programu postupanja. Ukoliko prekrši zabranu, protiv nje se može odrediti teža mera, uključujući i pritvor, navodi se u saopštenju.

  Sud je kao neosnovan odbio predlog Tužioca za organizovani kriminal da se Mirjani Menković odredi pritvor zbog opasnosti od uticaja na svedoke, navodeći da se ista svrha može postići i blažom merom.

  Tužilaštvo za organizovani kriminal, osumnjičena i njen branilac mogu uložiti žalbu krivičnom vanraspravnom veću u roku od tri dana od prijema rešenja.

  Mirjana Menković (Foto: Etnografski muzej)

  Tužilaštvo je ranije naložilo sprovođenje istrage i zatražilo određivanje pritvora Mirjani Menković, a dokazne radnje preduzete su i protiv odgovornog lica preduzetničke radnje Home art Željka Markovića, odgovornog lica Omladinske zadruge Gaudeamus Ranke Dedović, osnivača Agencije za komunikaciju i odnose sa javnošću New rey Predraga Martinovića, osnivača Agencije za kancelarijsko-administrativne usluge Sebastian MBI Igora Šebešćena i Ljubinke Terzić.

  Marković i Dedović terete se za zloupotrebu službenog položaja, a Martinović i Šebešćen za zloupotrebu službenog položaja odgovornog lica. Ljubinka Terzić je osumnjičena za zloupotrebu u vezi s javnom nabavkom.

  Sumnja se da je Mirjana Menković od avgusta 2014. do nedavno davala naloge službi računovodstva da s računa Muzeja obavlja uplate na račune preduzeća Home art, Gaudeamus, New Rey i Sebastian MBI, iako muzej s tim firmama nije imao poslovnu saradnju.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE