Đorđević: RAD NEDELJOM da regulišu poslodavci i radnici

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Đorđević: RAD NEDELJOM da regulišu poslodavci i radnici

  Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević rekao je da pitanje rada nedeljom treba ostaviti da regulišu poslodavci i radnici, a da Ustav Srbije dozvoljava da svako radi prema svojim potrebama.

  On je na konferenciji za novinare posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta u Vladi Srbije rekao da je poslodavac prema Zakonu o radu dužan da radnicima za odmor obezbedi jedan slobodan dan nedeljno.

  Sindikalna organizacija iz Kragujevca pokrenula je pre nekoliko meseci pitanje rada i plaćanja tog rada nedeljom, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se zabrana rada tim danima nije pokazala dobrom u Hrvatskoj i Crnoj Gori.

  Ministar trgovine Rasim Ljajić doneo je pre desetak dana rešenje o formiranju radne grupe čiji je zadatak da “sagleda sve aspekte eventualne odluke o zabrani rada nedeljom trgovinskih objekata u Srbiji, imajući u vidu zabranu rada nedeljom u zemljama EU”.

  Đorđević je rekao da misli da Zakon o radu dovoljno dobro reguliše rad zaposlenih u Srbiji i da “to pitanje treba prepustiti radnicima i poslodavcima da se dogovore kako da rade i najviše zarade”.

  Podpredsednik Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Duško Vuković rekao je da je anketa tog sindikata pokazala da je skoro 100 odsto radnika protiv rada nedeljom.

  “Ni u razvijenijim zemljama u svetu od Srbije nedeljom u principu ne može da se kupuje u svakoj prodavnici”, rekao je Vuković.

  Dodao je da to pitanje treba da razreše predstavnici Vlade, sindikata i radnika, posebno iz razloga što rad nedeljom nije regulisan.

  Predsednik sindikata UGS “Nezavisnost” Zoran Stojiljković rekao je da to pitanje treba rešiti kolektivnim ugovorom.

  “Rad nedeljom i način plaćanja treba rešiti univerzalnim kolektivnim ugovorom, inače će to pitanje izazvati mnogo sporova”, rekao je Stojiljković.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE