Do 2032. Britanija ZABRANJUJE dizelaše i benzince

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Do 2032. Britanija ZABRANJUJE dizelaše i benzince

  Kako bi smanjili emisiju štetnih gasova, Velika Britanija je objavila novi plan o potpunoj zabrani prodaje automobila sa motorima na benzin i dizel, ali i onih na hibridni pogon. Nova uredba trebalo bi da stupi na snagu do 2032. godine.

  To je deo plana unutar kojeg Britanija do 2050. godine želi da postane karbonski neutralna zemlja. Iz tog razloga, prema mišljenju vlasti, od presudne važnosti je da se što je pre moguće sa puteva uklone vozila s motorima s unutrašnjim sagorevanjem.

  Iako je prvobitni plan bio je da se ova uredba uvede do 2040. godine, premijer Boris Džonson odlučio je da ubrza celi proces i donošenje uredbe pomeri na 2035, a potom još jednom na 2032. godinu.

  Ova ostrvska zemlja nije jedina u Evropi koja je donela takvu odluku. Sličnu praksu, već ove decenije planira Norveška, ali i Irska koja će prema najnovijim najavama, zabranu prodaje vozila s motorima na unutrašnje sagorevanje uvesti do 2030. godine.

  Naravno, zabrana prodaje pre svega novih vozila ne znači nužno da će takvi automobili tako brzo nestati s puteva. Kako navodi InsireEvs, nakon uvođenja zabrane vlasnici neće morati odmah da menjaju svoja vozila, već će ih moći koristiti još 10 do 15 godina.

  Izvor: Novac.hr

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE