Do 2050. biće nas MANJE od 6 miliona

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Do 2050. biće nas MANJE od 6 miliona

  Broj stanovnika Srbije će se do 2050. godine spustiti na 5,8 miliona, što će biti pad od 25 odsto u odnosu na 1990. godinu, navodi AP, pozivajući se na podatke Svetske banke.

  Uz konstataciju da se promene stanovništva događaju na celom Starom kontinentu, tvrdi se da se problem drugačije ispoljava u Srednjoj i Istočnoj Evropi, gde niski prirodni priraštaj, karakterističan i za razvijene države, prati iseljavanje stanovništva.

  Program Ujedinjenih nacija za razvoj i Fond UN za stanovništvo su formirali tim od sedam međunarodnih stručnjaka, koji su prošlog meseca posetili Srbiju.

  Austrijski ekspert Volfgang Luc je ocenio da je, u odnosu na smanjenje stanovništva, za Srbiju veći problem obrazovni profil ljudi koji napuštaju zemlju.

  Odlaze bolje obrazovani, obučeni, bolje motivisani ljudi, što predstavlja odliv ljudskog kapitala, izjavio je Luc.

  Kako bi ilustrovao ozbiljnost situacije, AP navodi primer sela Blagojev Kamen, na istoku Srbije, koje je imalo 200 domaćinstava, školu, lekara i prodavnicu, a šest decenija kasnije u njemu živi samo osam ljudi.

  Dodaje se da se sa sličnim prblemom suočava i Hrvatska, koja je kao prioritet odredila suočavanje sa demografskim izazovima, pošto više 15 odsto stanovništva živi u inostranstvu.

  Izvor: Danas, FoNet

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE