DOBIT banaka u Srbiji RUŠI rekorde - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  DOBIT banaka u Srbiji RUŠI rekorde

  Banke su prošle godine zaradile 70,5 milijardi dinara, što je, nominalno posmatrano, rekordna dobit u poslednjoj deceniji, piše Politika.

  Za godinu dana zarada banaka je povećana za 11 odsto u odnosu na 2017. godinu, a analize pokazuju da su za to zaslužni čišćenje loših kredita i rast potrošnje stanovništva, pre svega gotovinskih zajmova.

  Nenad Gujaničić, broker kuće Momentum sekjuritis, potvrđuje da je profitabilnost banaka nominalno dostigla rekordni nivo od izbijanja svetske ekonomske krize, ali kaže da ovaj sektor i dalje opterećuju nepovoljne okolnosti koje nisu promenjene ni protekle godine. Kaže da su pre svega krediti privrede u padu.

  Prema podacima Udruženja banaka, na kraju decembra 2018. bilo je odobreno ukupno 2.363.8 milijardi dinara kredita, što predstavlja rast na godišnjem nivou od 2,5 odsto, ali pre svega usled rasta kreditne aktivnosti stanovništva od 11,2 odsto.

  S druge strane, kreditno stanje privrede na kraju decembra prošle godine bilo je skoro tri odsto manje u odnosu na kraj 2017. godne (1.351.6 milijardi dinara).

  Prinos na kapital, posle dužeg vremena, meri se dvocifrenom stopom i iznosio je 10,4 odsto.

  Najsvetlija tačka u pogledu profitabilnosti jeste činjenica da je prvi put od 2015. godine domaći bankarski sektor zabeležio rast neto prihoda od kamata, što predstavlja glavnu poslovnu aktivnost banaka i čini osnovnu razliku u odnosu na takođe dobar nominalni rezultat iz 2017. godine, navodi Politika i ističe da je ovaj profit zarađen u uslovima prilično niskih kamata.

  Izvor: Blic, Politika

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE