Dobitnik Nobelove nagrade savetuje: 3 koraka da naučite bilo šta

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dobitnik Nobelove nagrade savetuje: 3 koraka da naučite bilo šta

  Fizičar Ričard Fejnman (Richard Feynman) koristio je ovaj process da nauči sve – od sviranja bongosa do kvantne mehanike. Onda možete i vi.

  Fejnman ne ceni jednu veštinu više od druge. Sam je naučio da svira bubnjeve, da masira, da priča priče, čak i da zavede ženu u baru, smatrajući da je sve to zanat koji ima pravila koje se mogu naučiti… Najbolje od svega je što ima tehniku kako da nauči novu veštinu – jednostavna je i možemo je primeniti svi.

  Ovo je Fejnmanova tehnika, i sastoji se od tri koraka, a razradio ju je Shane Parrish na sajtu Quartz:

  1. Naučite dete.

  Fejnman je bio jedan od najpopularnijih predstavnika komplikovane nauke jer je umeo da objasni i najteži koncept bilo kome, tako da taj neko može da razume.
  U stvari, korišćenje “pomodnog, fensi” rečnika punog pozajmica, znak je da niste poptuno razumeli temu, tako je bar on verovao. Zato Fejnman savetuje da uzmete parče papira i objasnite crtežom šta god da ste hteli, i to prosečnom osmogodišnjaku.

  Kada zapišete ideju od početka do kraja jednostavnim jezikom koji i dete može da razume, sami sebe forsirate da razumete koncept na dubljem nivou i tako pojednostavnite odnose i veze među idejama. Ako vam ide teško, dobićete jasnu sliku o tome gde su “rupe” u znanju. Ta tenzija je dobra – rađa mogućnost da učite,” objašnjava Parrish.

  2. Prođite kroz temu iznova i iznova.

  Ako imate problema da objasnite nešto novo prostim jezikom, to je u redu. Ali, svaki put kada stvari postanu komplikovanije i nejasnije, trebalo bi da se vratite na određeni deo, i ponovo ga učite. “Ponavljanje je majka učenja,” tako kažu, a ovo pravilo primenjivao je i Fejnman.

  3. Pojednostavite i pregledajte.

  U ovoj fazi trebalo bi da imate “lekciju” objašnjenu najprostijim mogućim rečnikom. Sve što treba da uradite jeste da to sada pregledate i apsorbujete znanje.

  Pročitajte beleške naglas. Ako objašnjenje nije jednostavno ili zvuči konfuzno, to je pokazatelj da vam je potrebno još rada u toj oblasti,” savetuje Parrish.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  Piše: N.V.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE