Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Dobrica ima 15 godina i jedan je od genijalaca iz Matematičke gimnazije

Za ime Dobrica Jovanović će se tek čuti. Ima 15 godina i đak je beogradske Matematičke gimnazije – poznate po školovanju genijalaca. Već je osvajao brojna državna i međunarodna priznanja, učestvovao je na Balkanijadi i Svetskom junuiorskom naučnom takmičenju.  Sve je počelo još u drugom razredu osnovne škole, tada je otkrio svoju strast.

“Otišao sam, na takmičenje koje  je organizovalo matematičko društvo Arhimedes, tu sam saznao da imam dara za matematiku. Nastavio sam i osvajao sam razne prve nagrade. Posle je, u šestom razredu, došla i fizika, to mi se baš svidelo i počeo sam i iz toga da se takmičim”, tako počinje priču o putu svog uspeha koji je već podugačak, a tek je počeo.

Trenutno ga najviše zanima fizika.

“Najviše me privlači ono što ne vidimo u svakodnevnom životu. Astronomija ili kvantna fizika. Hoću da znam šta se dešava među atomima i među zvezdama”, kaže Dobrica koji ima tek 15 godina, a već dobro zna šta hoće.

Ima i velike planove za budućnost.

“Moji drugari koji su završili Matematičku gimnaziju dobili su stipendije za strane univerziteta i nadam se da ću i ja tako jednog dana. Ako dobijem stupendiju, voleo bih da upišem Kembridž, koji mi je trenutno najprimamljiviji. A što se tiče toga gde bih živeo, to još ne znam. Možda bih se i vratio u Srbiju. Ima još puno do toga, ali kad završim sa studijama, mislim da nemam razloga da ostanem u inostranstvu. Voleo bih da budem nastavnik, i u mojoj porodici su uglavnom nastavnici i to mi je oduvek bilo zanimljivo da podučavam druge”, dodaje i da nije novac najvažniji, pa misli da bi se snašao i sa nastavničkom platom.

Pored nauke, pronalazi vreme i za igranje košarke ili fudbala, ume i da zasvira gitaru. Ima svoje društvo, svoj svet – baš kako i dolikuje jednom petnaestogodišnjaku.

“Drugari koji idu sa mnom u školu, mi smo uglavnom slični, razumemo se i baš nam je zabavno. Imam dobre drugare koji ne idu u Matematičku, ali ima i onih koji me ne razumeju. Oni mi govore da sam štreber, ali sa njima se već dugo ne družim, ne dotiče me. Važno mi je da imam drugare koji su dobri”.

Još je mlad, ipak smo ga pitali šta je recept za uspeh, pošto je već na dobrom putu da ga dosegne.

“Recept za uspeh je da volite ono što radite, da imate velike ciljeve i da se trudite da to postignete”, poručuje Dobrica.

Izvor: BIZLife

Foto: Matematička gimnzaija

Piše: Bojana Milovanović

What's your reaction?

Komentari

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE