Dobro je podsetiti se pred 1. septembar: Evo zašto su nam deca STVARNO pod STRESOM? - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dobro je podsetiti se pred 1. septembar: Evo zašto su nam deca STVARNO pod STRESOM?

  Početak nove školske godine je na pragu, a posle letnjeg odmora i deca i roditelji svakako će biti izloženiji stresu od 1. septembra.

  Slovenački klinički psiholog Aleksander Zadel ističe dva ekstrema u roditeljstvu – roditelje sa očekivanjima koji su veoma zahtevni i preterano zaštitnički nastrojene roditelje koji dugoročno predstavljaju najveću opasnost po decu, jer im ne dozvoljavaju da nauče da žive život i nose se sa teškim situacijama.

  Zadel, koji je i direktor instituta za lični razvoj Korpus, Anima, Ratio, rekao je povodom početka nove školske godine da su dramatično veći paničari roditelji, dok su deca izdržljiva i uglavnom školu prihvataju kao činjenicu, prenosi mariborski list „Večer”.

  Prema njegovim rečima, roditelji koji shvataju dete i njegovo školovanje kao lični projekat verovatno će biti anksiozni jer ih očekuju razgovori o domaćim zadacima, učenju, odgovornosti, rezultatima.

  „Danas su ljudi mnogo više veštački povezani nego nekada. Pod tim mislim na povezanost na društvenim mrežama, a ne na ličnu povezanost. Tamo se formiraju neki opšti stavovi, uverenja i očekivanja o tome kako bi škola, nastavnici i deca trebalo da izgledaju. Na ovaj način gubi se odnos prema individualnosti samog deteta, kao i prema nastavnicima i školi”, izjavio je on.

  Kako je rekao, danas se malo vodi računa o potencijalu deteta, jer vlada mišljenje da smo svi sposobni da postignemo bilo šta ako dovoljno to želimo i damo sve od sebe.

  „To su ogromne gluposti”, rekao je on i dodao da će se pritisci, u smislu da će na njegov život imati uticaj ako nema najbolju ocenu ili ako nije najbolje, pre ili kasnije manifestovati na detetu.

  „Zato su pod velikim stresom, a ne zato što je škola zahtevna”, rekao je Zadel.

  Izvor: Politika/Tanjug

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE