Dobro zarađujete? Očekuje vas i "dobar" porez na dohodak

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dobro zarađujete? Očekuje vas i “dobar” porez na dohodak

  Zaposleni u Srbiji, koji su u 2018. godini zradili više od 2.470.644 dinara (oko 20.000 evra), obavezni su da najkasnije do 15. maja ove godne podnesu prijavu za plaćanje godišnjeg poreza na dohodak gradjana, piše današnja “Politika”.

  Prosečna godišnja zarada u Srbiji u prošloj godini je iznosila 823.548 dinara, a obveznici poreza na godišnji dohodak gradjana su oni koji zarade više od tri prosečne zarade i porez plaćaju na iznos preko tog limita.

  Oni koji su zardili više od tri prosečne zarade u prošloj godini imaju pravo i na lilčne odbitke i to za poreskog obveznika – 40 odsto prosečne godišnje zarade od oko 329.419 dinara, a za izdržavanog člana porodice – 15 odsto ili 123.532 dinara.

  Stopa poreza na oporezivi dohodak je 10 odsto, ali do šestostruke prosečne zarade, što je oko 4,94 miliona dinara. Na razliku izmedju iznosa koji je veći od 4,94 miliona dinara poreska stopa je 15 odsto.

  Za izbegavanje plaćanja poreza na godišnji dohodak gradjana, koji je utvrdjen u iznosu od 1,5 miliona dinara, propisana je kazna zatvora od jedne do pet godina i novčana kazna, a ako je iznos veći od 7,5 miliona dinara zatvorska kazna je od jedne do osam godina.

  Izvor: Politika/Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE