DODATNA ZARADA: Upravnici zgrada - prilika za penzionere - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

DODATNA ZARADA: Upravnici zgrada – prilika za penzionere

Novi Zakon o stanovanju i održavanju zgrada omogućava penzionerima da zarade kao upravnici stambenih zajednica, ali će prethodno morati da polože ispit za licencu.

Posao koji su godinama radili volonterski, penzioneri bi uskoro mogli da rade za platu. Zakon o stanovanju i održavanju zgrada, koji je nedavno stupio na snagu, omogućava im da unovče trud uložen u održavanje zgrade i poštovanje kućnog reda.

Ali, pre nego što stanu u red za platu, moraće ponovo da uče. Jer, novi propisi predviđaju dve mogućnosti. Oni koji budu hteli da rade besplatno, neće imati dodatne obaveze, ali će svi stariji sugrađani koji žele da naplate svoje usluge, morati da polože ispit za licencu.

Ovaj dokument će izdavati Privredna komora Srbije, a još se ne zna koliko će kurs trajati, kao ni koliko će koštati.

Program i način polaganja ispita, uslove za sticanje i oduzimanje licence za profesionalnog upravnika propisaće u narednom periodu ministar građevine, saobraćaja i infrastrukture, koji je nadležan za poslove stanovanja.

Penzioneri će moći da rade za firme koje iznajmljuju profesionalne upravnike, ali i da osnuju svoja preduzeća. Poslodavci ih mogu primiti u radni odnos, angažovati po ugovoru o delu ili o privremenim i povremenim poslovima.

Prema poslednjim podacima uz redovnu penziju, u Srbiji skoro 30.000 starosnih penzionera prima i platu, što je oko tri odsto ukupnog broja starosnih penzionera. Pravo da osnuju svoju firmu imaju samo starosni penzioneri, dok invalidski i porodični to ne mogu da urade.

Registar stambenih zajednica

Vlasnicima nekretnina će sa novim Zakonom biti ostavljene dve mogućnosti – da izaberu upravnika stambene zajednice ili da prepuste odluku lokalnoj samoupravi, koja će postaviti licenciranog upravnika.

Sve skupštine stanara moraće da se usklade sa novim Zakonom. Opštine i gradovi će dobiti rok od 12 meseci da formiraju registre stambenih zajednica, a od trenutka kada ih uspostave, skupštine stanara će imati rok od šest meseci da se “preregistruju”.

Stanari će platiti administrativnu taksu za registraciju i naknadu za usluge evidencije, ali se još ne zna u kom iznosu. Opštine i gradovi će popisati sve skupštine stanara, a objedinjene podatke će slati Republičkom geodetskom zavodu.

Izvor: Novosti

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE