DOGOVOR EU - TURSKA: Svima dobro, osim migrantima - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  DOGOVOR EU – TURSKA: Svima dobro, osim migrantima

  Evropska unija i Turska postigle sporazum o rešavanju izegličke krize, prema kom će svi ilegalni imigranti koji dođu u Grčku iz Turske biti vraćeni na tursku teritoriju.

  Lideri EU postigli su “nagodbu s Turskom” o rešavanju izegličke krize, javio je na tviteru češki premijer Bohuslav Sobotka, podvukavši da sporazum stupa na snagu u nedelju u ponoć i da će “svi ilegalni imigranti koji dođu u Grčku iz Turske počev od 20. marta biti vraćeni” na tursku teritoriju.

  Ključna stavka nagodbe je da se zaustavi dolazak svih imigranata na grčke granice i prevashodno spreči dalje krijumčarenje iz Turske u Evropu, dok je EU za uzvrat obećala da će za svakog imigranta čiji povratak prihvati Turska, odobriti azil jednom ratnom izbeglici smeštenom na turskoj teritoriji.

  Turska je zatražila da EU odobri režim bez viza za turske državljane i da se ubrzaju pregovori Ankare s EU o članstvu.

  Prema nacrtu dogovora, svi migranti koji ubuduće iz Turske dođu na grčka ostrva biće vraćeni na tursku teritoriju, a EU je spremna da prihvati 72.000 sirijskih izbeglica iz Turske, pod uslovom da vlasti u Ankari prihvate nazad migrante koji su nezakonito iz Turske stigli u EU.

  Turska je tražila da EU, pored obećanja da će Ankari dodeliti tri milijarde evra u ovoj godini, istu toliku svotu Turskoj odobri i u 2017. za podmirenje troškova zbrinjavanja 2,5 miliona mahom sirijskih izbeglica na turskoj teritoriji.

  Evropski lideri su postavili uslove da se najpre vidi kako će biti utrošeno prvih tri milijarde evra da bi odobrili još novca turskim vlastima.

  Turski premijer Ahmet Davutoglu ocenio je kao “istorijski dan” postizanje dogovora EU i Turske o rešavanju migrantske krize.

  Izvor: Ag.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE