Dogovoren tekst Sporazuma sa Evroazijskom unijom

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dogovoren tekst Sporazuma sa Evroazijskom unijom

  Ministri trgovine Srbije i Evroazijske unije, Rasim Ljajić i Veronika Nikišina, u Moskvi su usaglasili konačan tekst Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije.

  Ovom rundom razgovora između Ljajića i Nikišine rešena su sva sporna pitanja u pregovorima koji traju od 2016. godine.

  Ljajić je agenciji Beta rekao je da je u Moskvi “dogovoren moderan tekst Sporazuma o slobodnoj trgovini, koji je u skladu sa pravilima Svetske trgovinske organizacije i principima savremene trgovinske prakse”.

  Pored Rusije, Belorusije i Kazahstana, sa kojima je Srbija do sada imala bilateralne sporazume, novi unificirani sporazum odnosiće se i na Jermeniju i Kirgistan, precizirao je on.

  “Nismo dobili sve što smo hteli, ali ćemo imati više roba na bescarinskom režimu, nego što smo imali do sada. Tako će naši proizvođači moći da izvoze u neograničenim količinama sve vrste voćnih rakija, kao i sve vrste ovčijeg i kozijeg sira.”

  Osim toga, dobili smo i kvotu od 2.000 tona za izvoz cigareta, kao i kvotu za 87.500 litara vinjaka i 400 tona polutvrdog i tvrdog kravljeg sira. Inače, ostale vrste kravljeg sira već se nalaze na bescarinskom režimu, objasnio je Ljajić.

  Kako je dodao, novi sporazum sadrži i druge elemente koji će u velikoj meri smanjiti operativne troškove uvoza i izvoza, što će domaćim proizvođačima omogućiti da budu konkurentni na tržištu Evroazijske unije od preko 180 miliona ljudi.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE