Dok sindikati očekuju otpuštanja, Đorđević tvrdi da zaposlenost raste

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dok sindikati očekuju otpuštanja, Đorđević tvrdi da zaposlenost raste

  Prema najnovijim podacima u vezi sa kretanjem zaposlenosti u Srbiji u maju 2020. godine registrovano je dva odsto više zaposlenih nego u istom periodu prošle godine, dok je u odnosu na april zabeleženo povećanje od 1,1 odsto, saopštio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

  „U maju 2020. godine u Srbiji registrovano je 2.203.247 zaposlenih osoba, što u odnosu na isti mesec prethodne godine predstavlja povećanje za 43.918 lica. U odnosu na april 2020. godine zabeleženo je povećanje broja zaposlenih od 1,1 odsto, odnosno za 23.563 lica”, kazao je Đorđević, saopštilo je ministarstvo.

  Đorđević je ocenio da ti podaci pokazuju da se „krećemo u dobrom pravcu i da imamo dobru osnovu da prebrodimo krizu sa kojom se celi svet suočava usled epidemije koronavirusa”.

  Kako je precizirano, posmatrano po sektorima delatnosti, porast zaposlenosti je u maju, prema prethodnim podacima, najveći u trgovini na veliko i malo i popravci motornih vozila, uslugama smeštaja i ishrane, prerađivačkoj industriji i građevinarstvu.

  Tokom borbe protiv koronavirusa, zdravstveni i socijalni radnici bili su najviše angažovani, pa je u maju 2020. godine u odnosu na isti period prethodne godine ukupan broj zaposlenih veći za 1,2 odsto, odnosno 1.747 lica.

  Sindikati tvrde suprotno

  Podsetimo, Savez samostalnih sindikata Srbije je nedavno procenio da će na jesen zbog posledica pandemije virusa Covid-19 na privredu bez posla u Srbiji ostati od 250.000 do 300.000 radnika. 

  Na ovu temu oglasio se i predsednik sindikata UGS “Nezavisnost” Zoran Stojiljković koji je rekao da će u Srbiji na jesen biti oko milion nezaposlenih građana ako država ne nađe načina da pomogne privredi novim paketom finansijske i druge vrste pomoći zbog krize izazvane pandemijom virusa Covid-19

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/Milan Obradović

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE