Došao MMF i odmah HVALI: Veoma USPEŠNA 2019. godina

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Došao MMF i odmah HVALI: Veoma USPEŠNA 2019. godina

  Delegacija Međunarodni monetarni fond (MMF), koju predvodi Jan Kes Martejn, boravi u Srbiji gde je razgovarala sa srpskim zvaničnicima o realizaciji reformskih ciljeva u okviru aranžmana “Instrument za koordinaciju politika”.

  Ministar finansija Siniša Mali razgovarao je sa delegacijom MMF, koja boravi u Srbiji do petka, 28. februara.

  Aktuelni aranžman odobren je 18. jula 2018. godine, na period od 30 meseci, odnosno do januara 2021. godine, a reč je o nefinansijskom aranžmanu, koji ima savetodavnu ulogu i prevashodno je orjentisan na sprovođenje strukturnih reformi.

  Sagovornici su se saglasili da je 2019. godina u ekonomskom smislu bila veoma uspešna, s obzirom na to da je privredni rast, prema Republičkom zavodu za statistiku, iznosio 4,2 odsto, da je javni dug pod kontrolom i ispod 50 odsto, da je državni budžet četvrte godine uzastopno u suficitu, te da je Srbija imala rekordan priliv stranih direktnih investicija od 3,8 milijardi evra, saopštilo je Ministarstvo finansija.

  Mali je istakao da je dobro što je privredni rast diversifikovan, te da dominira građevinska industrija, kao i da je privredni rast u poslednjem kvartalu prošle godine čak 6,1 odsto.

  Jedna od tema razgovora je bio investicioni program “Srbija 2025”.

  On je dodao i da je finansijska grupa JP Morgan nedavno uvrstila Srbiju na listu za potencijalno uključivanje u njen indeks, a pre nekoliko dana je potpisan Memorandum o razumevanju sa Euroklirom, i ministar očekuje da Srbija do kraja godine uđe u taj sistem, kako bi postala još atraktivnija za strane investitore.

  Jan Kes Martejn je rekao da je privredni rast u prošloj godini u Srbiji bio veći nego što je MMF očekivao i projektovao, i da se nada da će se nastaviti i 2020. godine.

  Na sastanku se razgovaralo i o prodaji državnih akcija u Komercijalnoj banci, što je jedan od reformskih ciljeva, a privodi se kraju, s obzirom na to da je nađen strateški partner za tu banku.

  Ostali reformski ciljevi iz programa koji su ispunjeni su: razdvajanje osnovnih i sporednih delatnosti u Poreskoj upravi, smanjenje broja filijala u okviru te uprave sa 178 na 37, uvođenje mera za ubrzanje refundacije PDV, prodaja državnih akcija u Jubmes banci, primena mera FATF za sprečavanje pranja novca.

  Postignuto je i formiranje radne grupe za razvoj tržišta kapitala, objava drugog tendera za veliki portfolio problematičnih kredita banaka u stečaju, uvođenje formule za indeksaciju penzija, objavljivanje liste o svim preduzećima u državnim vlasništvu, izmena Zakona o naknadama, Zakona o inspekcijskom nadzoru, Zakona o osiguranju depozita i Zakona o agencijskom zapošljavanju.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Bor Boranin

   PRIČA NA KOJOJ SE LEPE GLASAČI? Laž sustiže laži, to juče, to prekjuče, a to i sutra. Svaka pesma što više se sluša sve je”bolja”. Za sve što je loše krivi su predhodni, a prošle su osam godina. Oni sve su pokrali, a to autoritativno zna toliko vispreni i pošteni ΛV (Đilas, Mišković, Jeremić, Šolak...), a nikog nije uhapsio i da ih natera da vrate pokradenog. On će smeniti 70% funkcionera iz redova SNS, da smeniće ih do izbora, a posle sve po staro, a okružen je plagijatorima, fikusima, preletačima, šlihterima, svi moj do mojega. Kog je smenio do sada, osim Gašića, ostali su napustili funkcije nakon uhlebljenja u MMF, Svetskoj banci itd. Plate je digao u nebesa, penzije oteo, pa ih digao do nivoa “ikada veće”, a penzioneri, bar većina, jedva preživljavaju, ali žele da čuju hvalospeve i to im utoli glad i žeđ. Broj nezapošljenih je pao ispod 10%, jer na desetine hiljade odu vani, tridesetak hiljade više umru nego što se rode, e! to je isto nečiji uspeh, prosudite sami, čiji? Ekonomija raste (BDP) najbrže u svetu, plate i penzije takođe. Procentualno moguće, a nominalno raste za 300 evra po stanovniku godišnje (iznad 4%), a evropske zemlje 3000 evra po stanovniku (rast 1-2%). U kojoj matematici je 300 veće od 3000, verovatno po kriterijumima vođstva SNS. Kako je krenulo, ako ih izglasamo, u zemlji tečiće med i mleko, šta ste želeli to gledajte, a gledaće te u praznom i gladnom svoju svetlu budućnost.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE