Dr Janković još NE SKIDA masku, a to znači SAMO JEDNO

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dr Janković još NE SKIDA masku, a to znači SAMO JEDNO

  Imunolog Srđa Janković kaže da potencijal za novo razbuktavanje epidemije koronavirusa postoji dokle god imamo osetljivu populaciju.

  Trenutno smo na “repu” epidemije, što znači da postoje “džepovi” u kojima se otkrivaju zaraženi, i to uglavnom bez simptoma, kaže doktor Janković.

  Ističe da je distanca i dalje najvažnija mera, te da cilj sada nije sprovoditi restriktivne, nego integrisati preventivne mere u svakodnevni život, a to se najbolje postiže smanjenjem kontakata na neophodni minimum. Na ovaj način rizik zaražavanja svodi se na minimum, kaže Janković.

  Imunolog, koji i dalje nosi masku, kaže da će nastaviti to da čini i onda kada simbolično bude ukinuta epidemija, i to u situacijama u kojima je nošenje maske svrsishodno.

  Možda ćemo, kada se završe i epidemija i pandemija COVID-19, imati novu svest o tome kada sve nošenje maske pomaže.

  Nadam se da ćemo integrisati preventivne mere protiv kapljičnih infekcija, bez obzira na to kako će se završiti priča o COVID-19, navodi Janković za “Novo jutro”.

  Kaže da drastično smanjenje kontakata i održavanje distance obezbeđuju da ne dođe do razbuktavanja epidemije, dok u suprotnom lako možemo da, ono što se trenutno dešava u Severnoj Makedoniji, vidimo kod nas.

  “Ponovni uzlazni tok epidemije nije nemoguć”, ističe imunolog.

  Antitela i ponovno obolevanje od korone?

  Na pitanje koje muči mnoge – da li antitela garantuju da se osoba ne može zaraziti koronavirusa, dr Janković kaže da preciznog odgovora nema.

  To niko ne može da garantuje. Velika je verovtnoća da antitela štite i ona kod sličnih virusa uglavnom imaju zaštitnu ulogu. Antitela sigurno imaju određenu zaštitnu funkciju i kod infekcija koronavirusa, međutim, još je prošlo jako malo vremena da bismo mogli da tvrdimo da je zaštita sto postotna i da je efikasna kod svake osobe. Postoje, ali su retke situacije, da se neko zarazi, preboli infekciju, ali da u njegovoj krvi, iz nekog razloga nema antitela, kaže imunolog.

  Na pitanje može li se, onaj ko je preležao koronavirus, zaraziti ponovo, dr Janković odgovara potvrdno, ističući da su u praksi zabeleženi ovakvi slučajevi, ali bez potvrde da li je virus nestao iz organizma pa opet došao iz spoljašnje sredine, ili je samo zaostao u organizmu.

  Korona virusi su RNK virusi, što znači da nemaju mehanizam da ostanu latentno prisutni, da ne mogu da se uspavaju i pritaje u našem organizmu, ali mogu neko vreme da ostanu i nakon što simptomi prestanu, objašnjava Janković.

  Izvor: Agencije

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE