Dr Radovanović o tome šta da se radi: Odgovori na ovih 16 pitanja pa PLAN AKCIJE - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Dr Radovanović o tome šta da se radi: Odgovori na ovih 16 pitanja pa PLAN AKCIJE

Epidemiolog Zoran Radovanović ocenio je da je pre odgovora na pitanje šta da se radi u situaciji konstantnog rasta širenja koronavirusa u Srbiji, potrebno detaljno razmotriti okolnosti i naveo šta je sve u tom smislu potrebno uzeti u obzir.

– Broj obolelih osoba i dinamika zaražavanja u Srbiji i po regionima („apdejtovani“ podaci BIRN-a, a ne ono što saopštava Institut „Batut“)

– Makar gruba predstava o proporciji osoba koje su bez testiranja slate kući, uz preporuku da budu u izolaciji (verovatno bi većina, da je testirana, bila svrstana u kategoriju obolelih)

– Šta znači osam ili deset hiljada testiranih dnevno (zbiraju li se različiti testovi)?

– Kolike su rezerve PCR testova?

– Koliko su vlasti još spremne da ulože u nabavku novih PCR testova?

– Kako je, dugoročno gledano, sa aparatima i kadrom za PCR testiranje?

– Koliki su kapaciteti Zavoda za javno zdravlje za otkrivanje kontakata?

– Postoji li spremnost da se u istraživanje kontakata uključe specijalisti socijalne medicine i higijene, kao i sanitarni i medicinski tehničari?

– Mogu li sve PCR+ osobe da se izoluju van kuće (u ovoj fazi epidemije to je verovatno iluzorno bilo gde u Srbiji)?

– Da li je realno da se svi otkriveni kontakti drže u kući tokom 14 dana od poslednjeg rizičnog susreta sa izvorima zaraze?

– Koliko bi njihovo konfiniranje (kućni karantin) ometalo funkcionisanje lokalne zajednice?

– S druge strane, koliko bi sadašnji pasivan odnos prema kontaktima ugrozio ili čak paralisao ekonomski i drugi život zajednice u bliskoj budućnosti?

– U kojoj meri se primenjuju predložene mere individualne zaštite (fizička razdvojenost, maska, pranje ruku)?

– Kakve su mogućnosti da se prihvatanje navedenih mera pojača bilo prinudom, bilo na neki drugi način?

– Koliko se u konkretnim uslovima može uticati na smanjenje rizika tokom venčanja, sahrana, preslava, rođendana i sličnih povoda za okupljanje?

– Kakvo je raspoloženje populacije prema eventualnom uvođenju dodatnih restriktivnih mera (mimo postojećih, poput zabrane okupljanja više od 10 osoba)?

Izvor: BIZLife

Foto: YT/Screenshot

What's your reaction?

Komentari

  • Adv. Novović

    I šta ste rekli ili predložili novo، ili drugačije od onoga što Krizni štab već do sada nije proveo u delo??? Zaista ne bi trebali da zamajavate narod tobožnjim novim ili drugačijim pristupom. Pogledajte CNN, DW, ... ili bilo koji drugi strani kanal i onda objasnite zašto je skoro svuda u Svetu situacija teža nego kod nas... Ako ste zaista dobronamerni zašto ne prihvatite poziv it Vlade i ne preuzmete zvanično da rukovodite Kriznim štabom???? Nije fer da se tako ponasate prema kolegama koji danonoćno rade dajući sve od sebe da spasu ovaj narod a vi da ih fotelje uz tv gledate i kritikujete.

  • Pera

    Ovaj krizni štab napravio je veliki propust jer je suprotno svim savetima uključivo i kineske lekare, prerano, bez ikakvih realnih pokazatelha, olabavio mere i dozvolio masovna okupljanja, utakmice, turnir, glasanje, I u narodU stvorio pogrešno uverenje da je virus pobedjen, i kada je više miliona ljudi izašlo na birališta, sa slabom ili nikakvom zaštitom. Nošenje maski je moralo da bude obaveza a ne samo preporuka, rezultate propusta vidimo, veliki broj obolelih i nažalost umrlih...Politika ne bi smela da se upliće u tako ozbiljnu stvar kao što je zdravlje naroda.

  • Dr. Amir

    Osoba koja predlaže isto što i krizni štab a ne daje nova rešenja verovatno je u nekom svom prošlom vremenu Ali svako ima pravo da je iznese svoje viđenje a zašto baš on nije član to kriznog štaba na sreću ostaje mu samo da žali.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE