Drakonska kazna za Monsanto zbog izazivanja raka

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Drakonska kazna za Monsanto zbog izazivanja raka

  Kompanija Monsanto moraće da plati više od dve milijarde dolara jednom bračnom paru koji tvrdi da je herbicid te kompanije izazvao njihove kancere, odlučio je sud u Ouklandu.

  Odluka porote je treći gubitak te vrste za Monstanto u Kaliforniji od avgusta prošle godine. Međutim, pravnici veruju da će u drugostepenoj presudi kazna biti znatno manja.

  Sud je zaključio da je Monsantovo sredstvo protiv korova izazvalo kancere Alvi i Alberti Piliod. Prema odluci suda, kompanija mora da im isplati po milijardu dolara.

  Alberta Piliod (76) rekla je posle presude da se ona i njem muž bore sa kancerom poslednjih devet godina. “Naši životi promenili su se zauvek”, rekla je Alberta.

  Jedan od Piliodovih advokata Majkl Miler takođe smatra da će kazna od dve milijarde dolara verovatno biti smanjena u drugostepenom postupku, ali navodi da su spremni na dugu borbu.

  U martu je sud u San Francisku naložio Monsantu da plati jednom čoveku 80 miliona dolara, a u avgustu 289 miliona bivšem čuvaru terena za golf.

  Procenjuje se da bi oko 13.000 ljudi moglo da tuži Monsanto, kompaniju iz Sent Luisa koja je u vlasništvu nemačkog Bajera.

  Bajer je najavio da će se žaliti i na najnoviju presudu. “Presuda nema uticaj na buduće tužbe. Svaki slučaj je drugačiji”, saopštila je kompanija.

  Navodi se da nijedna dosadašnja presuda nije razmatrana u drugostepenom postupku i da američka Agencija za zaštitu životne sredine smatra da su Monsantova sredstva bezbedna.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE