"Država debelo sponzoriše nazovi strane investitore"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Država debelo sponzoriše nazovi strane investitore”

  Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata “Nezavisnost” Zoran Stojiljković optužio je vlast u Srbiji da vodi ekonomsku politiku koja se zasniva na prodaji jeftine i disciplinovane radne snage.”Ono čega se pametan stidi, budala se ponosi, i mi jednostavno prodajemo jeftinu radnu snagu koja je u međuvremenu još i disciplinovana. Loše plaćeni radnici deo su paketa koji smo dali stranim investitorima, uz silne subvencije i beneficije”, rekao je Stojiljković za Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

  Prema njegovim rečima, država sklapa nedovoljno transperentne ugovore sa stranim investitorima, a potom kroz dotacije i donacije “debelo sponzoriše nazovi stranog investitora”, potom investitor zapošljava radnu snagu i u međuvremenu, dok traje ugovor, pooštravajući uslove i tempo rada, smanjuje nadnice koje su na najnižem nivou.

  “Popuštate uz pretpostavku da će neko od njih otići iz Srbije. Pa da li zaista neko misli da će Fijat otići iz Srbije zbog štrajka? Ovo nije stvar koja će se završiti Fijatom. Ovo je dosta odlučna bitka, ovo nisu letnje epizode”, ocenio je Stojiljković.

  On je rekao da je istraživanje koje je pokazalo da polovina afričkih zemalja ima veće lične dohotke nego građani Srbije, malo promenilo stvari u stavu javnosti i medija.

  “I priča o nekih 500 evra prosečne plate na staklenim je nogama, a pitanje je imamo li mi kroz rast zaposlenosti koji se prikazuje i rast kvalitetno održive zaposlenosti ili imamo tip krajnje prekarizovanih odnosa, gde su poslovi uglavnom na određeno vreme”, kazao je Stojiljković.

  VOICE je ocenio da su najnoviji štrajkovi “samo simptomi socijalno-ekonomske kataklizme koja potresa Srbiju, duboko korumpiranu zemlju koja jedino što može da ponudi svetskom tržištu jeste jeftina i disciplinovana radna snaga”.

  Konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević rekao je da je država najveći krivac za takvo stanje i naveo da se u Srbiji ne poštuje više zakona – ni onaj o radu, ni o socijalnom osiguranju, o porezima, a ni funkcionisanje bankarskog sistema.

  “Dosta stvari grdno škripi, a kada problem uveliko naraste, teže ga je rešiti. Da bude još gore, onda to država rešava tako što krpi na jednom mestu, a para na drugom. Recimo, šta god se da sad Goši učini, mimo vlasnika koji je to trebalo da uradi, to će biti iz našeg džepa. Mi plaćamo zbog nečije greške, ne naše”, kazao je Kovačević.

  Izvor: Beta

  Foto: YouTube screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE