Država im plaća projekte, a onda im "uzvrati" porezom - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Država im plaća projekte, a onda im “uzvrati” porezom

  Državne institute plaća država za projekte za koje ih angažuje, ali će za porez na imovinu naučni saradnici očigledno morati da se odreknu dela svojih zarada, pišu Novosti.

  Za razliku od osnovnih i srednjih škola, kao i fakulteta, koji su ovog nameta oslobođeni, državni instituti, smešteni u poslovnom prostoru koji pripada državi, moraju da namire porez državi za koju rade od para koje – nemaju.

  Otkako je, pre deceniju i po, odlučeno da se državni instituti finansiraju projektno, preko konkursa koje raspisuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, postoji problem oko plaćanja poreza na imovinu, pošto taj trošak nije predviđen sredstvima koje nam država projektno isplaćuje, navode sagovornici Novosti zaposleni u državnim institutima u Beogradu.

  “Ti iznosi su u početku bili oko 50.000 dinara, pa smo ih, ipak, mogli isplaćivati u četiri godišnje rate iz nadoknade materijalnih troškova. Međutim, otkako su gradovi zonirani i uvedene ekstrazone, razrezani porez nam je drastično porastao na nekoliko miliona dinara godišnje. Mi to, jednostavno, nemamo odakle da platimo.”

  Postoje konkretni slučajevi blokiranih trezorskih računa pojedinih instituta kada su naučnici ostali bez plata, kako bi se država namirila za porez na imovinu.

  I to samo iz razloga što su se voćarski zasadi koje poseduju, pošto je reč o jednom od instituta koji se bavi naučnoistraživačkim radom u oblasti biotehničkih nauka, vremenom “preselili” sa oboda grada u gradsku zonu. Tada je i porez višestruko porastao, navode sagovornici Novosti.

  Kako ističu, vrtići, osnovne i srednje škole i fakulteti izuzeti su od plaćanja poreza na imovinu, ali “to treba da važi za sve državne naučne i naučno-obrazovne institucije koje koriste državnu imovinu za smeštaj i rad”.

  Ovo nije prvi put da naučna zajednica pokušava da reši problem plaćanja poreza na imovinu koji imaju državni instituti. Pređašnjim ministrima finansija u to ime obraćala se čak i Zajednica instituta Srbije, ali bezuspešno. Odgovor je uvek bio isti: “Tako je po zakonu, ali ovaj predlog može da bude inicijativa za njegovu izmenu”.

  Izvor: Novosti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE