Država već 15 godina građanima ne polaže završni račun

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Država već 15 godina građanima ne polaže završni račun

  Kad neka firma ne dostavi finansijski izveštaj za prethodnu godinu, onda Agencija za privredne registre podnosi prijavu tužilaštvu, protiv vlasnika privatne kompanije pokreće se postupak. Kad država 15 godina ne usvaja zakon o završnom računu, kojim bi građanima trebalo da položi račun kako troši javni dinar, onda nikom ništa, piše Politika.

  Po članu 77. Zakona o budžetskom siste^u, Vlada RSjedužna dado 15. jula Narodnoj skupštini podnese predlog zakona o završnom računu za prethodnu godinu. Poslednji put parlament je izveštaj o trošenju novca iz državne kase usvojio još 2002. u vreme kad je ministar finansija bio Božidar Đelić.

  Kako može da se vidi na sajtu skupštine, poslanici su 18. decembra 2002, usvojili dva zakona o završnom računu (za 2000. i 2001). U poslednjem završnom računu ukupni rashodi iznosili su 127 milijardi dinara. Sada su desetostruko veći. Zanimljivo je i da su budžetom za 2001. za subvencije privredi potrošene četiri milijarde dinara. Sada se za te namene planira čak 20 puta više novca. Parlament je od tog vremena do danas usvojio još 16 budžeta, a da država građanima nije položila račun o tome kako je taj novac potrošila. Zanimljivo je da su podaci o trošenju budžetskih sredstava u prethodnih nekoliko godina bili javno dostupni samo tri meseca, i to samo u jednom ministarstvu.

  Izvor: Politika

  Foto: Logo

  What's your reaction?

  Komentari

  • Privatnik

   Odavno mi je to poznato. Kakva banana država. Kao vlasnik firme, sve moram da platim na vreme, da ove političke bitange nikome ne odgovaraju.

  • Gaga Gangule

   ovce su za šišanje

  • jasna

   Silni su vlastodršci u Srbiji, oni ništa ne moraju i neće, a ostali sve moraju. Tako je kada je narod takve izabrao većinom, pa neka trpi.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE