Dualno obrazovanje od 2017. godine?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dualno obrazovanje od 2017. godine?

  Dualno obrazovanje, odnosno saradnja srednjih škola i privrede po nemačkom modelu treba da zaživi od 2017. godine.

  Prema nezvaničnim informacijama, prvo će đaci beogradske Trgovačke škole obrazovnog profila trgovac imati priliku da praktičnu nastavu obavljaju po nemačkom modelu i dobiju određenu nadoknadu, pišu Novosti.

  Osim ove, u ovaj program moguće je i uključivanje Srednje turističke škole sa Novog Beograda. Osim materijalnog podsticaja, prednost dualnog obrazovanja je i što đaci iz škole izlaze osposobljeni da odmah počnu da rade.

  Kooperativno obrazovanje već je zaživelo u nekim školama u Srbiji, uglavnom mašinske struke, gde učenici dobijaju mesečnu nadokandu u vidu stipendije od poslodavca kod koga obavljaju praksu, a rade i tokom letnjeg raspusta za platu.

  Kako saznaju Novosti, Nemci su zainteresovani za dualno obrazovanje trgovaca, ali i zanimanja mašinske struke u uslovima srpske privrede, a u okviru projekta reforme srednjeg stručnog obrazovanja, koji od 2013. godine zajedno sa Ministarstvom prosvete radi nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

  Međutim, da bi kooperativno obrazovanje u potpunosti zaživelo potrebno je da postoje licencirani mentori koji bi pratili rad učenika kod poslodavaca, kao i da postoji mogućnost, kao u Austriji, da i tokom letnjeg raspusta rade i da za to budu plaćeni.

  Za model dualnog obrazovanja najzanimljiviji su trgovci, razni mašinski profili, konobari, kuvari… U evropskim zemljama, gde postoji ovaj model, posle završetka škole đake čeka posao, uglavnom, kod poslodavca kod kojih su imali praktičnu nastavu.

  Po kooperativnom modelu u Srbiji se radi u deset škola za zanimanja bravar-zavarivač, električar i industrijski mehaničar. U program su uključene tehničke i mašinske škole iz Subotice, Kraljeva, Zemuna, Novog Sada, Obrenovca, Guče, Sremske Mitrovice, Kragujevca, Kraljeva, Niša i Vlasotinca.

  Izvor: Novosti

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE