Dug Crne Gore ide na 70 posto BDP

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dug Crne Gore ide na 70 posto BDP

  Javni dug Crne Gore je na kraju prošle godine iznosio 2,76 milijarde evra ili oko 65,1 odsto BDP, saopštio je generalni direktor Direktorata za državni trezor u Ministarstvu finansija Dragan Darmanović.

  On je kazao da je javni dug sačinjavao državni, koji je iznosio oko 62 odsto BDP i dug lokalne samouprave, oko 3,1 odsto BDP.

  “Neto javni dug na kraju prošle godine, uzimajući u obzir i depozite, iznosio je 63,45 odsto BDP”, rekao je Darmanović nakon sednice Vlade na kojoj je usvojen izveštaj o javnom dugu Crne Gore na 31. decembar prošle godine.

  Darmanović je naveo da je spoljni dug tokom prošle godine najviše porastao zbog povlačenja sredstava za kapitalne projekte u iznosu od oko 180 miliona evra, od čega je najviše za autoput po osnovu kineskog kredita.

  “Vlada se zadužila i za finansiranje budžeta u iznosu od oko 190 miliona evra”, kazao je Darmanović. On je saopštio i da je unutrašnji dug porastao za oko 13 miliona, najviše zbog zaduženja za potrebe finansiranja budžeta.

  Darmanović je saopštio i da je Vlada usvojila srednjoročnu Strategiju upravljanja javnim dugom, u periodu od ove do 2020. godine.

  “Prema projekcijama Ministarstva, dug će do kraja ove godine iznositi 70 odsto BDP, da bi se do 2020. godine spustio na 59,3 odsto BDP.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE