DUGOVI: Hoćemo li grcati zbog Grka? - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  DUGOVI: Hoćemo li grcati zbog Grka?

  Srbija je grčkoj firmi “Mitilineos” koja potražuje 40 miliona dolara na ime odštete za neizmirene obaveze Rudarsko-topioničarskog basena Bor već platila deo odštete od 17 miliona dinara po osnovu parnice koju je ta grčka firma pokrenula protiv Jugobanke a.d. Beograd u stečaju, piše današnja Politika.

  List prenosi da je glavnica tog duga iznosila 32 miliona evra, dok su obaveze sa kamatom narasle na 40 miliona evra.

  U Agenciji za osiguranje depozita, koja vodi stečaj četiri državne banke, za Politiku su rekli da parnica koju je “Mitilineos” pokrenuo protiv Jugobanke okončana 2017. godine.

  “Po tužbenom zahtevu firme ‘Mitilineos’, u iznosu od 46,9 miliona dolara, sud je utvrdio potraživanje u iznosu od oko 4,7 miliona dolara s kamatom zemlje valute, počev od oko 1999. godine, a odbio iznos od oko 42,2 miliona dolara”, rekli su Agenciji za osiguranje depozita.

  Kako se podseća, stečajni poverilac “Mitilineos holding” iz Atine podneo je 22. marta 2002. Trgovinskom sudu u Beogradu prijavu potraživanja prema Jugobanci a.d. Beograd u stečaju na iznos od 46,9 miliona američkih dolara.

  Trgovinski sud u Beogradu je krajem 2006. osporio tu prijavu u celosti, a za dokazivanje osnovanosti prijavljenog potraživanja uputio poverioca na parnicu, podsetili su iz Agencije.

  Za to potraživanje, podsetili su iz Agencije, vodio se sudski spor pred Trgovinskim sudom, odnosno Privrednim sudom u Beogradu, koji je okončan 2017. godine.

  “Presudom Vrhovnog kasacionog suda Srbije utvrdjeno je devizno potraživanje firme ‘Mitilineos’ kao poverilac Jugobanke u stečaju u iznosu od oko 4,7 miliona dolara s domicilnom kamatom zemlje valute, počev od 17. avgusta 1999. do isplate”, prenosi Politika navode iz Agencije.

  Po okončanju parnice, “Mitilineosu” je isplaćeno nešto više od 17 miliona dinara, ali to je tek 3,2 odsto utvrdjenog potraživanja sa kamatom.

  U Agenciji su objasnilili da to odgovara procentu u kojem je Jugobanka a.d. u stečaju namirila ostale poverioce drugog isplatnog reda. To znači da je u toj fazi stečajnog postupka u stečajnoj masi bilo toliko novca.

  Kako je navedeno iz Agencije, ostatak priznatog potraživanja namiriće se dinamikom i u procentu u kojem budu isplaćivani poverioci istog isplatnog reda.

  Izvor: Politika, Beta

  Foto: www.rtb.rs

  What's your reaction?

  Komentari

  • Mučenik

   Grcaćemo zbog dugovanja koja je ostvario RTB Bor prema grčkom Mitilineosu. Ovde se navodi dug od 40 miliona evra, a u štampi pojavljuju se dodatna dugovanja Mitilineosu od 60 miliona evra. Kada i taj dug stigne na naplatu, ne samo što će mo grcati, već ćemo se i zagrcnuti. Zbog ta dugovanja RTB Bor iz devedesetih godina, niko nije prozvan na odgovornost, a akteri su živi i zdravi i nemaju nikakve brige. Plejada tadašnjih rukovodioca RTB Bor su Blagoje Spaskovski, N. Cvetanović, N. Šainović, S. Savić i drugih. A koja je to para, kada je država otpisala dugovanja RTB Bor 900 miliona evra, finansira ga iz budžeta, godišnje po sto miliona evra, a s druge strane bajkolaži Spaskovskog i ministara Antića i Kneževića da RTB Bor posluje profitabilno, čak 2017. godine je pozitivan za 55 miliona evra bez amortizacije. Pretpostavljam da pomenuti znaju pravu istinu, a da li javnost naseda na te laži, nisam siguran. Zanima me kadaVučić sazna za ovu prevaru, ponovo će menjati Spaskovskog sa mesta čelnika RTB Bor?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE