Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Dušan Vujović podneo ostavku

Ministar finansija u Vladi Srbije Dušan Vujović podneo je ostavku na tu funkciju, prenose mediji.

Kako se navodi, on je o tome obavestio i premijerki Anu Brnabić, a ostavku je podneo iz ličnih razloga.

Kako su ranije o ostavci javili beogradski mediji, on je u ostavci naveo da su četiri godine, koliko je dugo bio ministar, “sasvim dovoljne da se čovek pokaže na javnoj funkciji”.

Vujović je obavljao funkciju ministra privrede u Vladi Srbije od 27. aprila do 4. avgusta 2014. Potom je imenovan za ministra finansija, nasledivši Lazara Kristića, i tu funkciju obavljao je do avgusta 2016. godine.

Na mestu ministra finansija bio je i u mandatu od avgusta 2016. do juna 2017.godine, kao i u najnovijem sazivu vlade.

Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Postdoktorske studije završio je na američkom univerzitetu “Berkli”.

Radio je kao asistent na Institutu za međunarodnu politiku i privredu u Beogradu i kao asistent na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, a potom i kao docent i vanredni profesor.

Bio je dugogodišnji saradnik Svetske banke. Rukovodio je programom stručnog usavršavanja kadrova iz ekonomskih ministarstava zemalja u tranziciji iz istočne i južne Evrope, bivšeg SSSR, Kine i Vijetnama.

Radio je kao predstavnik Srbije i Crne Gore u Savetu direktora SB, rukovodio je programom SB u Ukrajini, i bio vodeći ekonomista te banke za Evropu i centralnu Aziju.

Od 2011. godine radio je kao konsultant Svetske banke i USAID u oblasti inovacija, budžetske reforme i reforme javnog sektora.

Časopis Global market izabrao je Dušana Vujovića za ministra finansija godine za centralnu i istočnu Evropu za 2017. godinu. Ocenjeno je da je fiskalnom konsolidacijom preokrenut trend porasta javnog duga koji je sada u opadanju, a Srbija je, posle 10 godina, u 2016. ostvarila suficit u budžetu pre preuzimanja starih obaveza.

Kao njegov naslednik na ministarskoj funkciji pominje se još uvek aktuelni gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Izvor: Mediji, RTS

Foto: Beta

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE