Dva razloga zašto plaćamo skuplje nego u regionu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dva razloga zašto plaćamo skuplje nego u regionu

  Odeća, obuća i drugi proizvodi istih proizvođača u Srbiji su znatno skuplji nego u regionu i nekim zemljama Evropske unije, a stručnjaci tvrde da je razlog tome visoka cena zakupa lokala i  brojni nameti.

  Ko je putovao van zemlje mogao je i lično da se uveri da isti proizvod, isti model, isti dezen, ista boja, pa čak i broj u inostranstvu možemo pazariti za mnogo manje nego u Srbiji.

  Iako je prosečna plata od oko 380 evra u Srbiji duplo niža nego u Hrvatskoj, ili dva i po puta manja od one u Sloveniji, odnosno stotinak evra niža od one u Bugarskoj, izgleda da najskuplje prolazimo.

  Identična ženska bluza u Beogradu i Ljubljani košta gotovo isto, oko 50 evra, plaćamo je dva i po puta više od Bugara i jedan i po put više od Hrvata.

  Nije ni čudo jer je zakup lokala u tržnim centrima najskuplji u Srbiji, a najam lokala u prometnim ulicama čak trostruko skuplji nego, primera radi, u Sloveniji.

  Manjak tržnih centara, a višak nameta

  Nebojša Nešovanović, nacionalni direktor JLL, kaže da Beograd i Srbija imaju manje tržnih centara nego glavni gradovi i zemlje u regionu.

  “Rešenje je u izgradnji novog maloprodajnog prostora i šoping zona kako bi se došlo do jeftinijih cena zakupnina. Samim tim bi roba u tržnim centrima postala jeftinija.”

  Očekujemo da u narednih dvanaest meseci u Srbiji krene izgradnja maloprodajnih objekata vrednih milijardu evra, kaže Nešovanović.

  Na cenu utiču i propisi. U celom regionu, osim u Srbiji i Bosni i Hercegovini, urađena je njihova reforma u trgovini. U Evropi, na primer, cena komunalnih usluga za firme i građane je izjednačena.

  Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku kaže da je prosečan trgovac u Srbiji prinuđen da između 45 i 55 različitih nameta ugradi u trgovačku maržu, za razliku od svojih kolega trgovaca u Slovačkoj, Poljskoj, Češkoj i Mađarskoj koji imaju između 12 i 22 nameta.

  “Najkonkretnija razlika jeste što svaki privredni subjekat ovde još uvek plaća skuplje vodu, gas, parking – u odnosu na građane dva ili tri puta”, ističe Rajić.

  Visoke cene u Srbiji i ne čude ako uzmemo u obzir da Beograd na 1.700.000 stanovnika ima samo četiri moderna tržna centra što je četiri puta manje od optimalnog broja.

  Izvor: RTS

  What's your reaction?

  Komentari

  • Mimi

   Na visoke cene robe u Srbiji, utičete i Vi, novinske kuće koji ciljano pišete o proizvodima i uslugama kao o najjeftinijima u regionu. Ono, građani prošetaju, pa vide. Posle ne kupuju u zemlji, već cimaju iz te preskupe Evrope. Krstimo se u samoposlugama i salonima nameštaja kad vidimo naše proizvode jeftinije nego kod nas. Ne vidim kako će da izgradnja šoping molova spusti cene, kad će tamo ponovo da prodaju razni generalni zastupnici ili ti monopolisti. Za pohvalu ste što pomenuste brojne namete i ubistvene cene energenata za privredu. Hvala Vam što ste rekli da nije jeftino. Mi znamo, ali je lepo pročitati neki tekst koji nije molerofarbački.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE