Dve godine zakona o radu: Smanjena nezaposlenost, ali...

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dve godine zakona o radu: Smanjena nezaposlenost, ali…

  Zakon o radu, koji je usvojen pre dve godine, do 2018. bi trebalo da bude promenjen i dodatno, kako kažu u ministarstvu rada, usklađen sa evropskom praksom. Od izmena se očekuje i da dodatno pogoduju investitorima. Ali šta je sa radnicima, kojima je i postojeći zakon, kako tvrde u sindikatima, umanjio prava i otežao im svakodnevicu.

  U protekle dve godine nezaposlenost u Srbiji je smanjena, ali da li je to rezultat Zakona o radu iz 2014. Ekonomisti ne mogu da tvrde precizno koliko je Zakon doprineo da nezaposlenost danas padne na 19 odsto. Ipak, jasnije je kad su u pitanju promene na tržištu rada. Od 2012. godine raste broj zaposlenih, ali je pitanje kakav je kvalitet tih poslova.

  “To znači da imamo situaciju da raste zaposlenost, ali da plate i sati rada pokazuju umeren silazni trend. Izgleda da 2015. dolazi do pozitivnih promena u obimu i kvalitetu zaposlenosti”, kaže profesor Ekonomskog fakulteta Mihail Arandarenko.

  Ceo tekst pročitajte na sajt N1.

  Izvor: N1

  What's your reaction?

  Komentari

  • Goran

   Ne vidim da u budućnosti možemo očekivati veliki privredni rast, budući da se oslanjamo na sklapačku privredu. Po Srbiji se otvaraju sklapaonice (uz izdašne državne subvencije) u kojima rade radnici sa prosečnom platom od 200eur. Kako očekivati da ti radnici sa tako malom platom mogu uticati na rast tražnje...uz pokrivanje osnovnih potreba, hrane i stanovanje, ne ostaje prostora za ostalu potrošnju...

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE