DW: Kritike iz Nemačke na račun "napredne" Srbije - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

DW: Kritike iz Nemačke na račun “napredne” Srbije

Reforme u Srbiji su zaustavljene, a vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) igra na kartu nacionalizma, navodi se u internoj analizi nemačkog Ministarstva spoljnih poslova, javio je Radio Dojče Vele.

Konstatuje se da kratka analiza pokazuje da se u Berlinu kritički gleda na razvoj u Srbiji, iako u javnim nastupima vodećih nemačkih političara postoje samo pohvale za vlast u Beogradu.

U poverljivom izveštaju Ministarstva spoljnih poslova Nemačke se ocenjuje da je zapao u teškoće program reformi koji je predsednik Vlade Srbije Alesandar Vučić ambiciozno počeo pre dve godine.

Navodi se da su problemi to što su “delimično poništena smanjenja penzija i plata u javnom sektoru” i što slabo napreduje najavljena “privatizacija ili likvidacija gubitaških javnih firmi”.

U skladu sa tim se Vučićeva retorika u izbornoj kampanji, za razliku od pre dve godine, ne koncentriše na reforme i približavanje Evropskoj uniji, već se u prvi plan, pre svega, vraćaju nacionalističke i etnocentrične ideje, tvrdi se u izveštaju.

Dodaje se da u SNS predsednik Srbije Tomislav Nikolić zadovoljava religiozno-konzervativni, nacionalistički i deo birača naklonjen Rusiji, a nemačko Ministarstvo je zabrinuto zbog manjkave vladavine prava i široko rasprostranjene korupcije u Srbiji.

Problematiku posebno osvetljava nerazjašnjeni slučaj Savamale, u kojem “policija nije reagovala na pozive građana”, posle čega su usledili masovni protesti na ulicama Beograda, ali istraga nije odmakla.

U izveštaju se dodaje da se demokratska opozicija žali na pokušaje zastrašivanja iz vlasti i na pristrasno izveštavanje medija, koji zavise od marketinških prihoda i državnih firmi.

Nedugo nakon izborne pobede SNS u Vojvodini, otpušten je programski šef RTV i zamenjeno je više urednika, konstatuje se u izveštaju.

Izvor: Agencije

Foto: screenshot

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE