DW oštro prema Vučiću: Dok je ON na čelu Srbije...

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  DW oštro prema Vučiću: Dok je ON na čelu Srbije…

  Srbija nije demokratija i pregovore o njenom članstvu u EU treba suspendovati sve dok je na vlasti Aleksandar Vučić, koji na vlasti opstaje pomoću metoda svog mentora Slobodana Miloševića, brutalno guši opoziciju i kontroliše medije i pravosuđe, piše Dojče vele (Deutsche Welle-DW).

  Predsedniku Srbije Aleksandu Vučiću draže je da veruje da iza masovnih demonstracija stoje strane sile, nego da prizna da su one izraz nezadovoljstva njegovom vlašću i zato širi teorije zavere, što je naučio od svog mentora Slobodana Miloševića, navodi u komentaru DW.

  Nakon što je zabeležio ubedljivu pobedu na “izborima” koje je bojkotovala opozicija i sada kontroliše dve trećine mandata u parlamentu, “Vučić nema objašnjenje za to kako ‘strani agenti’ mogu da kontrolišu desetine hiljada ljudi širom Srbije. Niti navodi ikakva imena. Naprosto širi iste teorije zavere koje sežu još u vreme vladajuće jugoslovenske komunističke partije”, piše DW.

  To je, kako se navodi u komentaru, “naučio od svog mentora, bivšeg predsednika Slobodana Miloševića, koji je takođe mutirao od komuniste u nacionalistu”. “Vučić takođe tvrdi da je demokratski vladar i usvojio je metode svog mentora za opstanak na vlasti gušenje opozicije, preuzimanje medija i držanje pravosuđa pod kontrolom”.

  U komentaru se navodi da je i na demostracije odgovorio šaljući svoje jurišnike, uniformisane ili provokatore u civilu, koji se, suprotno onome što Vučić tvrdi, nisu suzdržavali već su tukli i muškarce i žene oborene na tlo, pa i decu. “Domaće snage bezbednosti već odavno su sramota države Srbije”, smatra DW.

  Srbija nije demokratija. I dok to ne postane, ne treba da bude smatrana potencijalnom članicom Evropske unije. EU ima dovoljno problema sa autokratskim liderima u svojim redovima”, ocenio je komentaror DW.

  DW konstatuje i da je nemačka kancelarka Angela Merkel predugo podržavala Vučića i da bi on mogao da baci senku na njen uspešni kancelarski mandat.

  Kada je nemačka preuzela predsedavanje EU, od Merkel su se, piše DW, mogle čuti lepe reči o pravnoj državi i demokratiji.

  Međutim, reči nisu dovoljne. Potrebna je akcija. Pristupni pregovori Srbije treba da budu suspendovani sve dok je Vučić na vlasti. Zvaničnici EU treba da zatraže nezavisnu istragu brutalnih napada na demonstrante. Ako Srbija odbije saradnju, njenim ministrima treba zabraniti ulazak u EU”, smatra DW.

  Izvor: Beta

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE