Džoker: Genijalno ostvarenje ili još jedna predvidiva glupost? - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

  Džoker: Genijalno ostvarenje ili još jedna predvidiva glupost?

  Film “Džoker” režisera Toda Filipsa je podelio kritičare u dva tabora – za i protiv.  Hoakin Finiks je imao zadatak da publici prikaže čuvenog negativca Džokera kao pravu osobu. I za većinu kritičara je u tome i uspeo. Na društvenim mrežama se provlače i komentari da je zaslužio Oskara.

  Ovaj film je pri samoj najavi opasno zaintrigirao i zabrinuo ljubitelje stripovskog Džokera, piše Stripblog. Artur Flek želi da postane stand-up komičar i smatra da je rođen da nasmeje ljude (makar mu je majka tako govorila), a zapravo je čovek sa ozbiljnim zdravstvenim problemima i postepeno će postati gotamski superzlikovac.

  Kako je Tod Filips najavio ranije ove godine njegov film ne prati konkretne stripovske priče, što je nametnulo pitanje kako će DC-ijeva publika reagovati na njega.

  Film ima dosta da kaže i o gorućim temama u Americi i o tome kako mediji utiču na zločince i njihova nasilna dela.

  Evo šta su kritičari rekli o Džokeru:

  Dobre kritike:

  Džoš Vajlding, ComicBookMovie.com

  Džoker je definitivno pod uticajem stripova, i fanovima nudi dosta toga što treba da cene. U svojoj srži, ipak, iako možda ne uključuje scenu u kojoj se ovaj negativac bori protiv Betmena, ovo je samo masterklas o glumi i pravljenju filmova.

  Kurt Loder, Reason

  Gomila nepotrebnih nastavaka je uvek uznemiravajuća; ipak, Hoakin Finiks je toliko dobar u ovom filmu, a struktura zapleta tako inventivna da se zapravo možete naći u situaciji da iščekujete šta se sledeće može desiti.

  Džon Venzl, The Denver Post

  Do trenutka kada film stiže do svog vrhunca, Filips je već učinio sve što može da bi nam pokazao kako užasne stvari obično dovode do još užasnijih stvari – ali i takođe koliko kul one mogu izgledati kada su snimane sa zalaskom ili trepćućim svetlima u pozadini. Možda je najtrurobniji pokušaj “Džokera” bio da prikaže tu jednu stvar koju je najteže poreći: da je užasan svet u kome Flek živi, a u produžetku i naš svet, upravo onaj koji zaslužujemo.

  Loše kritike:

  Ričard Broudi, The New Yorker

  “Džoker” je film u pokušaju koji želi da bude sve moguće svakom mogućem gledaocu, koji pravi priču dodavanjem detalja čime samo oduzima na kvalitetu. “Džoker” gledaocima nudi ikustvo retke, zatupljujuće praznine.

  E.O. Skat, The New York Times

  “Džoker je prazna, maglovita vežba u stilu druge ruke i puna drugorazredne filozofije, i to je to. Ošamućen sopstvenom odvažnošću – kao da je većina neprijatnosti izraz umetničke hrabrosti – ovaj film, ispostavlja se, uplašen je sopstvenom senkom, pa čak i najmanjom, najtanjom senkom bilo kakve realne relevantnosti.

  Džo Morgenštern, The Wall Street Journal

  Realan bol ne može se preneti s ekrana na publiku, ali anksioznost može, a ova produkcija upravo predstavlja neprekidni generator anksioznosti, jeftinu zamenu za dramatični naboj. Ukoliko se osećate nedovoljno anksiozno u sopstvenom životu, “Džoker” možda predstavlja pravu stvar za vas. Ukoliko slučaj nije takav, idite bilo gde drugde i zabavićete se bolje.

  Piter Bredšo, The Guardian

  Evo i najvećeg razočarenja godine. Nastalo iz čudno odraslog egocentrizma pred samu sezonu dodele nagrada kao spin na brend ustaljen u pop kulturi.

  Dana Stivens, Slate

  Džoker je loš film, tako je: predvidiv, kliše, u dubini izveden od drugih, boljih filmova, i preteran do nivoa samo-parodije.

  Džejk Kojl, Associated Press

  “Džoker” je, s druge strane, iskalkulisana sklepana izmišljotina, dizajnirana, kao i ovaj lik koji samo pravi haos, kako bi se digla frka. Kako bi se prikazalo provokativno i izobličeno. Da je sreće, pa da je zaista toliko radikalan koliko misli da jeste.

  Glen Veldan, NPR

  Džoker predstavlja transformaciju Artura u masovnog ubicu kao neizbežnu. Nije u pitanju izbor; radi se o nečemu što je njemu svet učinio. A kao rezultat ove pasivnosti, priča postaje nešto više od Arturove patnje u okolnostima sve dok jednog dana, herojski (?), on prestaje da pati. I onda sve postaje predvidivo, pa repetitivno, a na kraju i tupo.

  Naravno, onda slabo šta znači to što je publika Džokera doživela mnogo, mnogo pozitivnije nego što su to učinili kritičari, pri čemu je ovaj film na sajtu Rotten Tomatoes od publike osvojio ocenu 93%.

  Na samom kraju, bilo da je Džoker vredan ove rasprave i drame, ostaje na gledaocima da sami odluče, a film će sigurno pokupiti gomilu nagrada, pa je čak i jedan od glavnih kandidata za Oskara.

  https://www.bizlife.rs/lifestyle/afterhour/komentari-sa-tvitera-o-dzokeru-gde-je-na-kraju-ipak-ognjen-amidzic-pobedio/

  Izvor: BIZLife/Strani mediji/Headliner

  Foto: Beta/Niko Tavernise/Warner Bros. Pictures via AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE