EBRD: Balkanu neophodni "autoputevi mira"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  EBRD: Balkanu neophodni “autoputevi mira”

  Predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Suma Čakrabarti izjavio je da je saradnja zemalja u regionu neophodna za ekonomske i evropske integracije, kojima teže sve zemlje Zapadnog Balkana.

  On je u Domu Narodne skupštine, tokom predavanja o ulozi u promovisanju evropskih integracija, rekao da je regionalna saradnja preduslov za zemlje kandidate kako bi se približile EU.

  Čakrabarti je istakao da je neophodno insistirati na zajedničkim projektima poput projekta izgradnje “autoputa mira” od Niša do Drača, preko Prištine, kao i portala za privredne registre Zapadnog Balkana koji bi uskoro trebao da bude pokrenut.

  Kako je naveo, ti projekti su dokaz vizije lidera regiona, a snažnije ekonomske integracije su ključne za razvoj tih zemalja.

  On je kazao da Srbija dosta toga reformisala, ali da je još čeka poboljšanje rada pravosuđa, smanjenje korupcije i birokratije. Rekao je i da je potrebno jačanje sposobnosti Srbije da se izbori sa regionalnim i globalnim problemima kako bi region bio atraktivniji za investicije.

  Prema njegovim rečima, Srbija i Zapadni Balkan moraju imati više žena preduzetnica i mora se podsticati razvoj malih i srednjih preduzeća.

  On je kazao da Srbija čini sve na putu ka evropskim integracijama, kao i da EBRD pomaže u tom procesu. Prema njegovim rečima, približavanje EU predstavlja najmoćnije spoljno upravljanje za reforme.

  Predavanju su prisustvovali i ministar finansija Dušan Vujović, ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić i šef evropske delegacije u Srbije Majkl Davenport.

  Izvor: Beta, N1

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE