ECB diže procene, ali nastavlja sa podsticajima

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  ECB diže procene, ali nastavlja sa podsticajima

  Evropska centralna banka (ECB) podigla je procene ekonomskog rasta u evrozoni u naredne dve godine, ali su ponovili da će sprovoditi podsticajne mere sve dok to bude potrebno u kontekstu prognoza o kretanju inflacije.

  ECB sada očekuje da će naredne godine evrozona ojačati 2,3 posto, što je za pola procenta više no što su procenili u septembru. Prognoza za 2019. podignuta je za 0,2 procenta, na 1,9 posto, a u istom procentu je povećana i ovogodišnja procena i sada očekuju rast aktivnosti u evrozoni za 2,4 posto.

  Trend ipak pokazuje usporavanje aktivnosti, uz procenjeni rast u 2020. godini od 1,7 posto. Ista vrednost za 2020. godinu procenjena je i za stopu inflacije.

  “Sve u svemu, izmene makroekonomskih prognoza idu u pravom smeru”, rekao je na konferenciji za novinare predsednik ECB Mario Dragi, uz napomenu kako prigušeni rast plata upućuje na zaključak da je i dalje potrebna “obilan” nivo podsticaja.

  U pažljivo odmerenoj poruci Dragi je ipak dodao kako je sigurniji nego što je bio pre dva meseca da je moguće dostići zacrtanu stopu inflacije. Napomenuo je i kako ne očekuje negativne posledice zaoštravanja monetarne politike u SAD koji je u sredu očekivano podigao ključne kamatne stope.

  ECB je zadržao kamatne stope na važećem nivou, a nastavljaju i sa sprovođenjem programa kupovine imovine, minimalno do kraja septembra 2018. godine.

  Dosada su kroz taj program u privredu ubrizgali 2.550 milijardi evra, beleži Rojters, dodajući da je rezultat tih mera oporavak eurozone koji se sada proteže na petu godinu i devet miliona novih radnih mesta.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE