EIB priprema novi paket za Srbiju, već moguće mobilisanje 400 mil. EUR

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  EIB priprema novi paket za Srbiju, već moguće mobilisanje 400 mil. EUR

  Direktor Sektora za strateške analize Privredne komore Srbije Mihailo Vesović izjavio je da bi, nezvanično, paket mera za podršku privredi Vlade Srbije trebalo da se primenjuje od 1. aprila.

  “Ono što takođe možemo očekivati je da će sredinom maja biti isplata pomoći u visini minimalca za mikro, mala i srednja preduzeća u privatnom sektoru”, kazao je Vesović na online konferenciji Srpske asocijacije menadžera (SAM).

  On je istakao i da su merama podrške preduzetnici, mikro i mala preduzeća dobili garanciju da će se većina ovih mera odnositi na njih, kao i da se sledeće nedelje očekuju jasne instrukcije za primenu tih mera.

  “Ostavljen je prostor za formiranje novih mera, pre svega sektorskih, za turizam, ugostiteljstvo, putnički saobraćaj, jer su oni najviše pretrpeli”, naveo je Vesović.

  Predsednik SAM-a Dragoljub Damjanović ocenio je da su mere podrške privredi zadovoljavajuće, ali da nedostaje njihova tehnička implementacija i dokumenti kako se primenjuju.

  “Ono što takođe nedostaje jeste veća fleksibilnost u Zakonu o radu, da se na duži period omogući da zaposleni rade delimično ili da imaju privremenu nezaposlenost, a da ne dobiju otkaz, tako bi se povećao procenat očuvanja radnih mesta”, objasnio je Damljanović.

  Šef Regionalnog predstavništva Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan Dubravka Negre, rekla je da postoji i značajan rizik od povećanja nenaplativosti bankarskih kredita, kao i da je bankarski sektor jedan od prvih na udaru sa malim preduzetnicima.

  “Najvažnije je da se usklade poreske olakšice, da se poveća likvidnost i dostupnost povoljnih finasijskih sredstava, da se poveća likvidnost banaka i da im se smanji rizik poslovanja”, kazala je Negre.

  Prema njenim rečima, EIB je izašao sa paketom mera za Evropu koji iznosi 40 milijardi evra, kao i da se radi na dodatnom garantnom fondu čiji bi potencijal mgao da bude i pet puta veći.

  „Ono što se odnosi na Srbiju i region je više od 75 miliona evra u okviru aktivnih kreditnih linija za MSP, a izvesna sredstva biće dostupna i za mikropreduzeća. Odmah će biti dostupne i garancije komercijalnim bankama da lakše podnesu rizik finansiranja privrede, kroz koje se može mobilizovati 400 miliona evra bez odlaganja. Većina sredstava može biti i prenamenjena sa investicionih ka obrtnim sredstvima. Pripremamo i nove finansijske pakete za ovaj region koji će pomoći privredi da se lakše oporavi od teških posledica koje se očekuju. Nastavićemo da pomažemo i jačanje zdravstvenog sistema Srbije za šta smo do sada namenili 250 miliona evra“, istakla je Dubravka Negre,

  Ona je najavila i da se sledeće nedelje očekuje odobravanje novog paketa podrške na nivou EIB-a za zemlje van EU koji će biti vredan više milijardi evra.

  Izvor: BIZLife/Beta

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE