EK: Što pre omogućiti PUTOVANJA, bez rasprave o“korona pasošu”

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  EK: Što pre omogućiti PUTOVANJA, bez rasprave o“korona pasošu”

  Ograničenja putovanja treba ukinuti što je moguće pre, izjavila je potpredsednica Evropske komisije Vera Jourova.

  Izvršno telo EU je na redovnoj sednici raspravljalo je o turizmu, jednom od najpogođenijih sektora zbog pandemije koronavirusa.

  “Kako bi se omogućio oporavak turističkog sektora, kolegijum komesara smatra da se ograničenja za putovanja moraju ukinuti što pre, izbegavajući pritom bilo kakvu diskriminaciju na osnovu državljanstva i uzimajući u obzir epidemiološku situaciju”, rekla je Jourova nakon sastanka.

  Dodala je da se nije razgovaralo o ideji tzv. COVID-19 pasoša, koji bi važio za sve zemlje EU pri odlasku i dolasku turista.

  Jourova je najavila da će EK sredinom maja predstaviti predloge za podršku turizmu i smernice za pojedine vrste saobraćaja.

  Moguć pad i do 70 odsto

  Prema EK, turizam se suočava s tri grupe problema: likvidnošću i poverenjem potrošača, posledicama koje se sobom nosi ograničenje putovanja, te socijalnim i ekonomskim posledicama.

  Komesari smatraju da se prava putnika moraju poštovati, pri čemu zbog problema likvidnosti treba učiniti više da vaučeri koji se putnicima nude u zamenu za otkazana putovanja budu atraktivniji.

  Brojne agencije umesto povrata novca, kako predviđaju evropski propisi, nude vaučere putnicima koji su uplatili putovanje, a koja su otkazana zbog pandemije.

  Turistička industrija ove godine računa sa smanjenjem rezervacija za paket aranžmane i do 70 odsto.

  Najteže bi mogle da budu pogođene kompanije koje organizuju krstarenja, kojima bi obim posla mogao da oslabi i do 90 odsto, procenjuje Evropska komisija.

  U Evropskoj uniji 10 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) ostvaruje turistička industrija. U pojedinim zemljama, poput Grkče ili Malte, udeo te industrije u BDP iznosi 20 do 25 procenata.

  Prema podacima Evropske komisije, Španija od turizma godišnje zaradi oko 145 milijardi evra, a nemački hoteli i turističke agencije oko 240 milijardi.

  Izvor: Agencije, DW

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE