EK za minimalac u Hrvatskoj od 460 EUR

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  EK za minimalac u Hrvatskoj od 460 EUR

  Niko u Hrvatskoj za puno radno vreme ne bi smeo da zarađuje manje od 4.425 kuna (585 evra) bruto, proizlazi iz inicijative Evropske komisije.

  Naime, Evropska komisija pokrenula je drugu fazu savetovanja s evropskim sindikatima i udruženjima poslodavaca o tome kako osigurati pravedne minimalne plate za sve radnike u Evropskoj uniji.

  Minimalac se ove godine kreće od najnižih 312 evra bruto u Bugarskoj do sedam puta više (2.142 evra) u najbogatijem Luksemburgu.

  Iznos minimalne plate propisan je zakonom u 21 državi članici, među njima je i Hrvatska gde je minimalac 546 evra bruto, a u šest članica ugovoren je kolektivnim ugovorima.

  Evropski sindikati već su tražili da minimalac ne sme biti ispod 60 odsto srednje plate u državi, s time da bi bilo idealno kada bi se povećao na 60 posto prosečne plate, piše Večernji list.

  Hrvatski bruto minimalac bi prema tom kriterijumu bio 363 kune veći od sadašnjih 4.062 kune bruto, a kad je o neto iznosu reč, razlika bi bila oko 250 kuna pa bi umesto 3.250 najmanje plaćeni radnici zarađivali oko 3.500 kuna (463 evra).

  Izvor: B92, Večernji list

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE