Ekološki svesni: Slovenci STOPIRALI uvođenje 5G mreže

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ekološki svesni: Slovenci STOPIRALI uvođenje 5G mreže

  Vlada Slovenije skinula je s dnevnog reda Strategiju regulatorne Agencije za komunikacijska omrežja i usluge (AKOS) o dodeli spektra frekvencija za 5G i time zaustavila uvođenje ove tehnologije u Sloveniju.

  To je urađeno na predlog ministra javne uprave Slovenije Rudija Medveda koji je za slovenačke medije izjavio da su pitanja o štetnosti 5G tehnologije legitimna.

  Slovenija je i prva zemlja u svetu koja je Ustavom zaštitila vodu kao ljudsko pravo i javno dobro i time osigurala da njeni izvori pitke vode, kao budući možda najvažniji strateški resurs, ostanu nacionalno dobro.

  Odlaganjem rasprave o odobrenju spektra frekvencija za 5G, dok se ne istraže delovanje ove tehnologije na ljude i okolinu, napravljen je korak više u zaštiti zdravlja i očuvanja prirode.

  U Sloveniji postoji više jakih eko-udruženja koja se zalažu za ljudima prijateljske tehnologije.

  Vlada očigledno uvažava njihov stav da je, bez obzira na moguće pritiske korporativnih sektora i EU administracije, važnije preduzeti odgovarajuće mere kako razvoj i napredak ne bi ugrozili ljudsko zdravlje i prirodu.

  Slovenija nije jedina koja je odložila uvođenje 5G tehnologije. Kako prenosi Hrvatsko udruženje za zaštitu od elektromagnetskog zračenja, to je uradila i Švajcarska.

  Švajcarska nacionalna agencija za zaštitu okoliša (BAFU) poslala je pismo svim kantonalnim vladama krajem januara, u kojem je navela da se sistem mora prilagoditi tako da radijacija ostane ispod dozvoljenog nivoa.

  Preporukom da zračenje mora ostati u granicama dozvoljenog nivoa praktično je 5 G zaustavljena, jer su švajcarske granice zračenja bile preniske za rad 5G mreža, a Parlament je u početku odbio da poveća njihov nivo.

  Region Brisela je takođe zaustavio uvođenje 5G, kao i podizanje donjih granica zračenja.

  Izvor: Politika

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • jasna

   Slovenija sve može u svoju korist, za razliku kako je kod nas, uglavnom na štetu gradjana. Osnovno ljudsko pravo je pravo na ispravnu pijaću vodu, što kod nas nije slučaj. Zrenjanin u Vojvodini je najdrastičniji slučaj da gradjani nemaju ispravnu pijaću vodu, čini mi se već 15-20 godina. Koliko su potrošili na flaširanu, neko je izračunao da su mogli izgraditi 3 fabrike vode. Eto koliko smo mi neracionalni i ne umemo sami sebi da stvaramo normalne uslove za život. O 5G najveći broj gradjana nije ni čuo o čemu se radi. Ovde je pola Srbije bez interneta, a digitalizacija je delimična samo u većim gradovima, a koliko je bezbedna vidi se na primeru Novog Sada.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE