"Ekonomski" krizni štab: Imamo hleba za godinu dana!

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Ekonomski” krizni štab: Imamo hleba za godinu dana!

  Naša monetarna i fiskalna stabilnost su neupitni, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, posle sastanka Kriznog štaba za otklanjanje nastalih i sprečavanje mogućih štetnih posledica zarazne bolesti Kovid-19 po privredu.

  Imamo dovoljno deviznih rezervi, kao i zlata u Švajcarskoj, a Narodna banka Srbije neće štampati nijedan jedini dinar, rekao je Vučić koji predvodi krizni štab, a čine ga i ministar finansija Siniša Mali i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

  Predsednik je rekao da će država u slučaju da u trenutnoj zdravstvenoj krizi ostane bez likvidnih sredstava posegnuti za novcem iz Fonda za razvoj, ali da Srbija ima dovoljno deviznih rezervi za trenutne potrebe.

  Srbija ima 13,6 milijardi evra deviznih rezervi i 13,5 tona zlata, a veća količina tog plemenitog metala može se naplatiti u kratkom roku.

  “Nemamo problema sa parama…Ako sam zbog nečega ponosan, ponosan sam zbog toga što je (finansijski) sistem desetosturko jači i bolji nego što je nekad bio. Srbija je u finansijskom smislu zdravija od 90 posto zemalja, ako ne i više”, tvrdi Vučić.

  Naveo je i da će Srbija od komercijalnih banaka koje posluju na domaćem tržištu tražiti moratorijum na otplatu kredita u roku od 90 dana.

  Vučić je najavio posebne razgovore sa Udruženjem hotelijera i restoratera Srbije (HORES) i ostalim organizacijama koje osećaju direktne ekonomske posledice korona virusa i dodao da će država pomagati u isplati dela plata zaposlenih u takvim firmama.

  Prodavnice neće biti prazne

  Prema njegovim rečima, svega ima dovoljno, navodeći kao primer da “brašna, ulja, pšenice…imamo za godinu dana”.

  Vučić je kazao da Srbija raspolaže se milion tona brašna u rezervama, da nema nikakvih problema ni sa pšenicom, uljem i šećerom, ali i dodao da će država sprečiti izvoz tih namirnica za najmanje 30 dana.

  “Odlukom Vlade Srbije, svi koji proizvode dezinfekciona sredstva i toaletni papir od danas neće moći da izvoze te proizvode. Ko bi rekao da će u Njujorku prodavnice biti prazne, da u bogatom Luksemburgu u prodavnicama nema ništa…? E, kod nas će da bude. Situacija kod nas je neuporedivo bolja jer ljude ne lažemo”, poručio je Vučić.

  “U ovom trenutku imamo hleba da jedemo godinu dana, a da ni zrno pšenice ne proizvedemo”, istakao je predsednik.

  Moguće vanredno stanje, ali znate šta to znači

  Ovo je najteži izazov u proteklih nekoliko decenija, jer je u pitanju pandemija i, kao i svi drugi, ostavljeni smo sami sebi, rekao je Vučić koji nije isključio i uvođenje vanrednog stanja.

  “Ne isključujem mogućnost vanrednog stanja, ali znate šta to znači: Nema kafića, barova…vojska na ulice, itd”, naglasio je on.

  Izvor: BIZLife, RTS, Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE