Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Eksplozija ukusa: „Sendviči“ od batata sa tahinijem i malinama

    Ovaj interesantan recept oduševiće vas ne samo svojim izgledom, već i neobičnom kombinacijom sastojaka, tekstura i ukusa.

    Batat koji se smatra jednom od najhranljivijih vrsta povrća, poreklom je iz Južne i Centralne Amerike. Često ga zovu „slatki krompir“ jer su sličnog izgleda. Međutim, ove biljke su iz različitih porodica i za razliku od krompira koji je krtola, batat je koren biljke.

    Sadržaj kalcijuma i ugljenih hidrata u batatu je mnogo veći, nego u krompiru. Takođe, sadrži vitamine grupa B, C, E i PP, provitamin A i glukozu. Batat je bogat beta-karotenom, koji mu daje karakterističnu narandžastu boju, kao i belančevinama koje imaju antioksidantno dejstvo. Batat se preporučuje ljudima koji imaju problem sa probavom.

    Takođe, ovaj koren stabilizuje nivo glukoze u krvi, zbog čega je dobar za dijabetičare.

    Batat ima slatkasti ukus koji malo podseća na bundevu. Dobro se kombinuje sa limunovim sokom i sa ljutim začinima – paprikom i karijem. Sprema se na iste načine kao i krompir, samo dosta brže. Ima dosta načina kako može da se spremi – zapeći u rerni, dinstati sa drugim povrćem, napraviti pire ili dodati u potaž.

    Ideja da se umesto hleba za pripremu „sendviča“ iskoristi batat dopašće se onima koji se pridržavaju bezglutenske dijete. Možete spremiti kriške batata čak i u tosteru ili u rerni.
    Ovako spremljen batat može da bude odlična užina, predjelo, pa čak i desert, a verujem da će se mnogo dopasti deci. Njegov slatkasni ukus, pa kremasta tekstura i specifičan ukus tahinija (susamovog putera), slatko-kiselkaste maline, pa preko mlevene semenke.

    Sastojci:

    • 2 srednja batata (1 kg)
    • 150 g zamrznutih malina
    • Kokosovo ulje ili puter
    • 5-6 kašika tahinija (taan, susamov puter)
    • Mešane mrvljene semenke za ukras
    • So po ukusu

    Zagrejte rernu do 180 stepeni i izvadite maline iz zamrzivača. Oljuštite batat i naseckajte ga na kriške debljine 1-2 cm. Stavite papir za pečenje na pleh, poređajte kriške, sa obe strane premažite ih kokosovim uljem ili puterom i malo posolite. Pecite u rerni oko 30-40 minuta.

    Proverite viljuškom da li je batat gotov – treba da bude dovoljno mekan, ali ne previše, otprilike kao skuvan krompir. Premažite svaku krišku tahinijem, preko stavite odmrznute maline (možete da ih zgnječite viljuškom) i pospite semenkama. Ovakve „sendviče“ možete služiti i tople i hladne, a kriške pečenog batata možete čuvati u frižideru dva do tri dana.

    Uživajte u eksploziji ukusa!

    Izvor: BIZLife/Vita.rs

    Foto: Pixabay

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE